JEDANAEST GODINA OD OTMICE EPISKOPA U ALEPU: Oglasili se Patrijarh antiohijski i prvojerarh Sirijske pravoslavne crkve

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

23. 04. 2024. u 17:55

POVODOM jedanaeste godišnjice od kidnapovanja mitropolita Pavla Jazigija i Jovana Ibrahima, Patrijarh antiohijski i sveg Istoka g. Jovan i prvojerarh (dohalkidonske) Sirijske Pravoslavne Crkve g. Ignatije Jefrem uputili su saopštenje za javnost u kome su, između ostalog, istakli:

ЈЕДАНАЕСТ ГОДИНА ОД ОТМИЦЕ ЕПИСКОПА У АЛЕПУ: Огласили се Патријарх антиохијски и првојерарх Сиријске православне цркве

Foto: SPC

– Prošlo je jedanaest godina od katastrofe u Alepu. Prošlo je jedanaest godina, ali se ta nesreća nije pretvorila u puko sećanje i uspomenu, već je duboko prisutna u nama, u srcima svih hrišćana na Istoku. Prošlo je jedanaest godina, a još uvek se sećamo otmice naše braće, arhiepiskopa Alepa Jovana Ibrahima i Pavla Jazigija 22. aprila 2013. godine. Jedanaest godina svedočimo ljudsku tragediju koja je zahvatila hrišćanstvo na Istoku. Prošlo je jedanaest godina od otmice dvojice pastira jednog od najvećih gradova na Istoku. Prošlo je jedanaest godina i isto toliko Vaskrsa pomešanih sa gorčinom koju dani ne mogu da izbrišu. Ovo govorimo dok razmišljamo o onome što se događa na Istoku u smislu povrede ljudskog dostojanstva i trgovanja ličnim interesima. Koplje koje je ranilo Hrista i dalje Ga ranjava neprekidnim seobama hrišćana sa Istoka. Međutim, ovaj Istok je bio svedok rođenja, života, raspeća, smrti, vaskrsenja i vaznesenja Gospoda Isusa Hrista i propovedanja Njegovih svetih apostola koji su putovali u sve njegove krajeve. Uprkos svemu ovome, ponovo naglašavamo da je naše hrišćansko prisustvo u zemljama Istoka deo svedočanstva koje nudimo našem Hristu koji nas voli. Uzvratili smo na Njegovu ljubav prema nama tako što smo Ga voleli i bili mu verni, čuvajući veru koju smo primili od naših predaka, uzimajući krst i doživljavajući obnovljeno Vaskrsenje uprkos svakoj nevolji.

– Usred Velikog posta i uoči slavnog Vaskrsenja, obraćamo se danas u nadi da će naša poruka u predstojeću Cvetnu nedelju biti pročitana u svim crkvama i parohijama. To je naša poruka upućena srcu svakog od vas, a preko vas celom čovečanstvu. Vreme je da se tragediji dvojice arhijereja privede kraj. U ovu Cvetnu nedelju ustima dece prizivamo Hrista Gospoda i izgovaramo Osana! što znači Spasi nas. Danas se molimo Gospodu spasenja i Bogu svake utehe. Vreme je da se ovaj slučaj završi, barem otkrivanjem istine ma koliko ona bila slatka ili gorka. Isticali smo, daleko od ikakvih arhaičnih parola, da smo mi odavde, sa ove zemlje, uprkos svemu. Nijedna sila ovog sveta neće nas oterati iz ove zemlje. Jedina sila koja nas ukorenjuje na ovom Istoku je snaga našeg oslanjanja na Hrista, Boga koji nas je utvrdio ovde, na ovom Istoku, i usadio svoje Jevanđelje u naša srca preko svojih apostola koji su krstili naše pretke mirom Duha nebeskog. Na ovom Istoku naš preci su posadili seme iz koga su nikli plodovi blagodarnosti Bogu Tvorcu, gradili smo naše crkve i manastire, a odavde smo krenuli, prešli mora i našim ljudima koji žive u inostranstvu usađivali ljubav prema zemlji iz koje smo potekli i crpili svoj identitet i biće. Svedočili smo Hrista od praskozorja hrišćanstva i to činimo i danas. Slučaj dvojice arhijereja to svedoči. Mnogo ratova je bilo, ali mi istrajno tvrdimo da Hristovo lice neće nestati sa ovog Istoka sve dok nama, koji smo prvi nazvani Njegovim imenom u Antiohiji, krv teče u našim venama. Obraćamo se Hristu, Gospodu i Ženiku duša naših, sa kojim stupamo na put stradanja, raspeća i vaskrsenja, moleći Ga da milostivo pogleda na ceo svet, zagrli sve nas svojom božanskom utehom i utiša buku ratova kako bismo svi ušli u svetlost Njegovog slavnog Vaskrsenja – poručili su patrijarsi Jovan i Ignatije Jefrem.

BONUS VIDEO: OVO JE KUĆA U KOJOJ SE DOGODILO UBISTVO U NOVOM SADU - Muškarac izbo ženu na smrt

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)