GUTERES ZABRINUT ZA SITUACIJU NA KOSOVU I METOHIJI: Povećane tenzije Beograda i Prištine

Novosti online

18. 04. 2024. u 15:45

GENERALNI sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres naveo je u svom redovnom šestomesečnom izveštaju o radu UNMIK-a da su, uprkos izvesnom napretku u implementaciji sporazuma postignutih uz posredovanje EU, tenzije između Beograda i Prištine povećane, a da je bezbednosna situacija na severu tzv. Kosova ostala krhka.

ГУТЕРЕС ЗАБРИНУТ ЗА СИТУАЦИЈУ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Повећане тензије Београда и Приштине

Foto:; EPA

U izveštaju za period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine, objavljenom na sajtu UN, a koji treba da bude razmotren na sednici SB UN 22. aprila, Guteres je ocenio da nije bilo napretka ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština uprkos diplomatskom pritisku i izrazio zabrinutost zbog primene nove regulative o platnom prometu koja je, kako je naveo, uticala na ekonomska i socijalna prava Srba i drugih nevećinskih zajednica, posebno najugroženijih.

Generalni sekretar navodi da je uredba centralne banka u Prištini, koja određuje evro kao jedinu valutu za gotovinske transakcije od 1. februara, "dodatno zaoštrila odnose između strana".

On je pozvao na hitan razgovor o otvorenim pitanjima u okviru dijaloga uz posredovanje EU, kako bi se osigurala prava svih pogođenih zajednica i najugroženije grupe bile zaštićene.

Pozvao je strane da ponovo potvrde svoju posvećenost dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU i da u potpunosti implementiraju postojeće sporazume, dodajući da bi obe strane trebalo da imaju otvoren i inkluzivan pristup. 

Napominjući da su podnete peticije za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM, on je istakao važnost blagovremenog održavanja lokalnih izbora u ovim opštinama, uz učešće kosovskih Srba, "kako bi tenzije bile ublažene i kako bi se krenulo napred". 

Inkluzivnost izbora i njihovo sprovođenje u bezbednom i mirnom okruženju su od ključne važnosti za uspostavljanje opštinskih institucija koje reprezentuju lokalne zajednice, navedeno je u izveštaju.

Guteres je pozdravio napredak postignut krajem 2023. u implementaciji sporazuma postignutog uz pomoć EU, uključujući primenu energetske mape puta i carinski sporazum i recipročno omogućavanje slobode kretanja za vozila. 

Foto: Shutterstock

 

- Stalno konstruktivno angažovanje usmereno na obezbeđivanje kontinuirane implementacije ostaje apsolutno neophodno za sprečavanje bilo kakvog ponovnog zaoštravanja napetosti i obnavljanje sukob - navodi se u izveštaju.

U izveštaju u kome se detaljno iznosi hronologija događaja u šestomesečnom periodu, navode se, pored ostalog, događaji u Banjskoj, predstavljanje nacrta predloga statuta za osnivanje ZSO od strane EU, da je održana vanredna sednica SB UN nakon što je Priština usvojila uredbu kojom se zabranjuje dinar, sakupljanje potpisa za smenu gradonačelnika na severu KiM. 

Guteres je najoštrije osudio, kako je naveo, ozbiljan bezbednosni incident 24. septembra u Banjskoj, koji je doveo do tragičnog gubitka života i pozvao na završetak istrage i "privođenje počinilaca pravdi bez odlaganja".

Generalni sekretar je ponovio da prostorije i imovina Ujedinjenih nacija ne treba da budu meta upada i pozvao nadležne kosovske vlasti da pruže podršku UNMIK-u u obnavljanju punog i nesmetanog pristupa svojim prostorijama na severu Kosova.

Pozdravio je odluku vlade u Prištini o sprovođenju odluke ustavnog suda o imovini manastira Visoki Dečani, ocenivši to kao korak ka jačanju poverenja među svim zajednicama.

U izveštaju se ističe da sprovođenje vladavine prava, uključujući radnje u vezi sa eksproprijacijom zemljišta, treba da se vrši u strogoj saglasnosti sa zakonskim okvirom tzv. Kosova i međunarodnim standardima. 

Foto: Printskrin

 

Generalni sekretar je pozdravio prvi sastanak Radne grupe za nestala lica od 2021. održan 31. januara 2024. i pozvao obe strane da nastave svoje angažovanje kako bi bio ostvaren napredak po ovom važnom pitanju, u skladu sa Deklaracijom o nestalim osobama usvojenom uz posredništvo EU, koju su prihvatile obe strane.

Generalni sekretar je pohvalio Misiju zbog davanja prioriteta "izgradnji poverenja i angažovanju na jačanju interakcija među zajednicama u uslovima pojačanih tenzija koje su dokumentovane u izveštaju". 

U izveštaju se navodi da prioriteti Misije ostaju promovisanje bezbednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i u regionu i da u postizanju svojih ciljeva UNMIK nastavlja konstruktivan angažman sa Prištinom i Beogradom, svim zajednicama na KiM i regionalnim i međunarodnim akterima.

Sednica SB UN na kojoj treba da bude razmotren izveštaj generalnog sekretara, prema planu objavljenom na sajtu SB UN, treba da bude održana 22. aprila. 

BONUS VIDEO:SLOBODAN BRKIĆ: Gospod nikome ne da više nego što može podneti!


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave