ZELENSKI IZAZIVA REAKCIJE VAŠINGTONA: Hitno se oglasio Kirbi - Amerika odbila da preuzme „borbenu ulogu“ u sukobu Rusije i Ukrajine

Марија Стевановић
Marija Stevanović

17. 04. 2024. u 09:52

VOJNA dejstva Rusije i Ukrajine i vazdušni napad Irana na Izrael su potpuno različiti sukobi i SAD ne nameravaju da igraju „borbenu ulogu“ u Ukrajini, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

ЗЕЛЕНСКИ ИЗАЗИВА РЕАКЦИЈЕ ВАШИНГТОНА: Хитно се огласио Кирби - Америка одбила да преузме „борбену улогу“ у сукобу Русије и Украјине

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/Depositphotos/Manuel Balce Ceneta

On je tim rečima prokomentarisao izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je za američku televiziju „Pi-Bi-Es njuz“ govorio o tome kako su Izraelu saveznici pomogli da odbije napad Irana, te da je Ukrajina u potpuno drugačijoj poziciji i da sama štiti nebo.

- To je potpuno drugačija bitka. Predsednik (SAD Džozef Bajden) jasno je dao do znanja da američkih vojnika neće biti u Ukrajini. SAD neće preuzimati borbenu ulogu u ratu u Ukrajini - rekao je Kirbi.

Upitan da li je razlog to što je Rusija nuklearna sila, on je ponovio da je to „potpuno drugačija bitka, drugačije su okolnosti“.

Podsećamo, američka vojska je prilikom napada na Izrael aktivno obarala iranske dronove i rakete. Pritom, Kirbi je isticao da se sukob u Ukrajini mnogo razlikuje od situacije oko Izraela.

Zelenski je prethodno kazao da Izrael ne bi mogao da odbije masovni napad Irana bez pomoći saveznika (SAD, Velike Britanije i Jordana), koji su pokazali šta znače saveznici „na nebu, a ne na papiru“. Sa druge strane se požalio da saveznici Kijeva ne isporučuju dovoljno vojne tehnike Ukrajini, koja štiti svoje nebo samostalno. Zelenski je saopštio da će Kijev zatražiti sednicu Saveta Ukrajina-NATO o zaštiti ukrajinskog neba, isporukama PVO i raketa.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini sprečavaju rešavanje sukoba i direktno uključuju zemlje NATO-a u konflikt.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

ZAŠTO SADA I ZAŠTO NA SRBIJU? Ministar Mali o razlozima pritisaka na Srbiju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola