RUSI SKUPLJAJU TROFEJE: Zapadna tehnika stiže do Moskve (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 03. 2024. u 23:51

U PROTEKLIH nekoliko nedelja svedoci smo intenzivnih borbi na rusko-ukrajinskom frontu.

РУСИ СКУПЉАЈУ ТРОФЕЈЕ: Западна техника стиже до Москве (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

U tom periodu stradala je tehnika zapadnog porekla: Marder, Abrams, Caesar, M-113, Bradley. Neki od ovih komada će biti remontovani i nastaviti svoj vek u ruskim oružanim snagama.

Nakon osvajanja Avdejevke Oružane snage RF nastavile su prodor zapadno od grada. U selu Berdiči smo videli pravo groblje američkih tenkova Abrams. U jedan od njih su Rusi čak i ušli radi kratke inspekcije. Ranije, tokom pokušaja upada OSU na teritoriju RF, po ruskim izvorima uništeno je 11 borbenih vozila Bradley. Proteklog vikenda Rusi su prikazali jedno borbeno vozilo zarobljeno kod Avdejevke. Na osnovu fotografije reklo bi se da BVP može biti remontovano.

Foto: Profimedia

Ono što je sigurno remontovano i šalje se na front u službi Oružanih snaga RF je američko oklopno vozilo M-113 i turski Kirpi. Tehnika je zarobljena kod Avdejevke.

Od drugih zapadnih vozila treba izdvojiti i Marder, borbeno vozilo nemačke proizvodnje. Jedan primerak u solidnom stanju zaplenili su borci 1. Slavjanske brigade nakon uspešne avakuacije vozila sa polja boja. Ukrajina je primila 55 jedinica iz Nemačke.

Što se tiče artiljerije, opet je pogođena francuska samohodna haubica Caesar. Ovaj put je locirana u jednom objektu kod Časov Jara, nakon dejstva. U Harkovskoj oblasti uništen je i VRB RM-70 Vampire koji je terorisao Belgorod. U okolini Severska ruska artiljerja je granatom „Krasnopolj“ uništila haubicu FH-70 nastalu u kooperaciji Britanije, Italije i Zapadne Nemačke. Ovaj komad nije poslednji krik tehnologije ali je prilično egzotičan. Ukrajine je dobila 34 ovakva oruđa.

Foto: Jutjub/Militär- und Landtechnik Klaus Schröder

Ovo su samo neki od gubitaka koje je OSU pretrpela i u kvantitativnom smislu ne moraju ništa da znače. Međutim, ovakva šarenolikost u tehnici otkriva jednu drugu boljku za Ukrajinu. Raznovrsnost vozila i sistema je pravi košmar – ne samo zbog logistike, već i zbog obuke. Pored komada zaista moderne i nužne opreme, Ukrajini sa svih strana stiže najrazličitija tehnika za kojom možda i nema realnu potrebu. Partije tehnike koja se isporučuje Ukrajini često nisu naročito velike. I tako, dok se vojska obučila i privikla da koristi neko sredstvo ono često biva uništeno. Čak i ako je posada pretekla, opet joj sledi obuka za neko novo sredstvo.

Sa druge strane, Rusija nije primorana da koristi trofejnu tehniku. Često je zadržava u propagandne svrhe – u službi kod nekih jedinica koje su trofej zarobile. Ipak, najčešće armija trofeje tovari na voz za Moskvu, gde potom postaju deo postavke Patriot Parka kod Kubinke.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusij i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!