ASANŽ NA PRAVNOJ KLACKALICI SA AMERIKOM: Posle odluke britanskog suda pitanje da li će osnivač ''Vikiliksa'' izbeći izručenje u SAD

A.Vojinović

28. 03. 2024. u 06:50

ŽILA na vratu osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža (52) nakratko je usporila da pulsira posle odluke Višeg suda u Londonu da mu dozvole da uloži žalbu na odluku o izručenju SAD.

АСАНЖ НА ПРАВНОЈ КЛАЦКАЛИЦИ СА АМЕРИКОМ: После одлуке британског суда питање да ли ће оснивач Викиликса избећи изручење у САД

Tanjug

 Britanske sudije dale su američkim tužiocima tri nedelje da im pruže garancije da će Australijacu biti omogućeno pravedno suđenje u Americi i da mu neće biti izrečena smrtna kazna.

U iščekivanju odgovora američke strane, pitanje je da li će Asanž na kraju uspeti da dobije pravnu bitku posle 12 godina borbe, uprkos spekulacijama medija da će ga američka vlada pomilovati zbog predsedničkih izbora u novembru. SAD traže izručenje osnivača "Vikiliksa" zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011.

Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi, zbog lošeg mentalnog zdravlja, mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru. Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 18 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora. Američki tužioci istovremeno govore da kazna ne bi bila duža od 63 meseca.

Odluka londonskog suda stiže mesec dana pošto su argumente o mogućoj ekstradikciji Asanža SAD izneli američki advokati i branioci čuvenog uzbunjivača. Dok Asanžov pravni tim tvrdi da je optužnica protiv njihovog klijenta politički motivisana, Amerikanci ga okrivljuju jer je "neselektivno i svesno objavio imena pojedinaca koji su služili kao izvor informacija za SAD, što predstavlja objektivnu osnovu za njegovo krivično gonjenje".

Supruga Stela: Sramni slučaj

Asanžova supruga Stela je posle objavljivanja odluke suda javno pozvala predsednika SAD Džozefaa Bajdena da "odustane od ovog sramnog slučaja".

- Odluka Višeg suda je zapanjujuća - rekla je Stela Asanžovim pristalicama ispred londonskog suda. - Slučaj je trebalo samo da bude odbačen, a Džulijan nije trebalo da provede nijedan dan u zatvoru. SAD vode slučaj zasnovan na progonu novinara zbog njegovog političkog mišljenja. Sud priznaje da je Džulijan izložen uskraćivanju prava na slobodu izražavanja, da je diskriminisan na osnovu nacionalnosti kao Australijanac i da je i dalje izložen smrtnoj kazni. Ipak, samo su pozvali na političku intervenciju iz SAD da im pošalju pismo u kojem kažu da je sve u redu.

Sudije Višeg suda u Londonu posle objavljivanja odluke rekli su da će, ukoliko ne dobiju tražena uverenja od SAD, odobriti žalbu bez daljeg saslušanja.

- Ako budu data uveravanja, daćemo strankama priliku da podnesu dalje podneske pre nego što donesemo konačnu odluku o zahtevu za odobrenje žalbe - poručila je sudija Viktorija Šarp.

Kao datum novog saslušanja u Asanžovom slučaju navodi se 20. maj. Ukoliko Australijanac izgubi i ovu bitku jedina opcija koja mu preostaje biće da se obrati Evropskom sudu za ljudska prava.

Otvara se, međutim, pitanje kako će prolongiranje slučaja uticati na Asanžovo fizičko i mentalno zdravlje, već dugo ugroženo, a zbog kojeg nije mogao da prisustvuje nedavnom suđenju u Londonu. Jedan od najpoznatijih uzbunjivača, od 2019. godine je u ozloglošenom zatvoru Belmarš u Londonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!