KINA UPUTILA ULTIMATUM EVROPI ZBOG UKRAJINE: Ako ne pozovete Rusiju na mirovne pregovore, bojkotovaćemo svake sledeće

Novosti online

18. 03. 2024. u 21:40

KINA bi mogla da ignoriše buduće mirovne pregovore o Ukrajini ako Rusija ne bude pozvana na njih, piše Politiko, pozivajući se na zvaničnike.

КИНА УПУТИЛА УЛТИМАТУМ ЕВРОПИ ЗБОГ УКРАЈИНЕ: Ако не позовете Русију на мировне преговоре, бојкотоваћемо сваке следеће

Foto: Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/AP Photo/Andy Wong, File/Shutterstock/Ilustracija

- Kina pokušava da ubedi Evropu da dozvoli Rusiji da sedne za sto budućih mirovnih pregovora, potencijalno u Švajcarskoj – ili će Peking bojkotovati takve sastanke - navodi Politiko, prenosi RIA Novosti.

Ista poruka je još jasnije preneta tokom nedavne evropske turneje kineskog specijalnog izaslanika za evroazijska pitanja Li Huija, koja je završena prošle nedelje, rekli su zvaničnici. Diplomata je posetio Rusiju, Belgiju, Poljsku, Ukrajinu, Nemačku i Francusku, gde je vodio pregovore sa zvaničnicima.

Početkom marta "Saut Čajna Morning Post" je objavio da Peking i Bern insistiraju da Rusija bude pozvana na mirovni samit o Ukrajini u Švajcarskoj. Napomenuli su da bi bez učešća Moskve ovaj događaj postao poput „potemkinskog sela“. Prema pisanju medija, ni Bern ni Peking ne vide realnu opciju pregovora bez Rusije.

Sredinom januara, švajcarska predsednica Viola Amherd izvestila je da je Zelenski zatražio da se organizuje mirovni samit. Kako je primetio šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Ermak, Kijev želi da održi niz takvih događaja.

Moskva je više puta izjavila da je spremna za dijalog o Ukrajini. Prema Vladimiru Putinu, ako Kijev želi pregovarački proces, onda je neophodno napustiti teatralne gestove i ukinuti zakonsku zabranu na njih. On je dodao da Rusija nikada nije bila protiv rešavanja konflikta mirnim putem, ali uz bezbednosne garancije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!