MAĐARSKE TRUPE SPREMNE ZA ČAD: Afrička i evropska država se zbližavaju u regionu Sahela, glavni oficir za vezu Orbanov sin

A.Vojinović

19. 03. 2024. u 06:10

MAĐARSKA bi uskoro mogla da pošalje 200 vojnika u Čad, pošto je dogovor dveju zemalja napravljen jesenas.

МАЂАРСКЕ ТРУПЕ СПРЕМНЕ ЗА ЧАД: Афричка и европска држава се зближавају у региону Сахела, главни официр за везу Орбанов син

Tanjug

 Cilj ove vrste saradnje Budimpešte i Ndžamene je, kako navode mediji, sprečavanje priliva izbeglica, a važnu ulogu u misiji imao bi sin mađarskog premijera Viktora Orbana, Gaspar, vojni oficir koji je diplomirao na vojnoj akademiji Sandherst u Velikoj Britaniji.

Afrički region Sahela, kome pripada i Čad, minulih godina pretrpeo je buran period, kada su vojne hunte preuzele vlast u Maliju, Burkini Faso, Gvineji, Sudanu i Nigeru, a Čad postao dom za izbeglice iz susednih zemalja, naročio iz Sudana. O tome je pre nekoliko meseci govorio i mađarski ministar odbrane Kristof Salaj-Bobrovnički, pohvalivši Čad kao "jedinu stabilnu državu u regionu".

- Ako i Čad postane nestabilan, mogli bismo da vidimo još stotine miliona migranata kako kreću ka Evropi - rekao je on.

Kako su vojne hunte, posle raskida sa bivšom kolonijalnom silom, Francuskom, prekinule veze sa Zapadom, više su se priklonili Rusiji. Brisel se ljuti što mađarski premijer Orban, za razliku od ostalih članica EU, gaji bliže odnose sa Moskvom.

Zemlja bogata naftom

ČAD je afrička država u regionu Sahela sa 16 miliona stanovnika, od kojih 1,6 miliona živi u glavnom i najvećem gradu Ndžameni. Sa ukupnom površinom od oko 1.284.000 kvadratnih kilometara, Čad je peta po veličini država u Africi. Zavnični jezici su arapski i francuski. Dom je za preko 200 različitih etničkih i jezičkih grupa. Od 2003. godine sirova nafta je postala primarni izvor izvoznih prihoda zemlje, zamenjujući tradicionalnu industriju pamuka.

- Čad je bolna tačka za EU, jer je zemlja, važna za Centralnu Afriku, okružena susedima u kojima se Rusija širi - komentariše za Dojče vele Ulf Lesing iz nemačke Fondacije "Konrad Adenauer" zadužen za region Sahela.

Prelazni predsednik Čada Mahamat Idris Debi, koji je na vlasti od 2021, u dobrim je odnosima sa Zapadom, ali je nedavno bio u Moskvi, gde se sastao sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom, koji mu je čestitao na stabilizaciji zemlje.

Saradnju Budimpešte i Ndžamene s posebnom pažnjom prati i Francuska, čiji je Čad ostao jedini saveznik u okruženju pošto su se protiv nje okrenule vojne hutne u državama Sahela. Francuska, inače, ovde ima više od 1.000 vojnika. Pariz, navodno, želi da veruje da će ova misija doprineti stabilizaciji zemlje u saradnji sa francuskim snagama, uprkos Orbanovim vezama sa Rusijom.

Orban nijednom u javnosti nije govorio da će njegov sin Gaspar biti oficir za vezu u Čadu, ali je najava njegovog angažovanja izazvala veliku pažnju.

- Gaspar Orban je vojni oficir, visokokvalifikovan i ide tamo gde mu se naredi. Ja sam ga odredio za oficira za vezu, on je na dužnosti. U Mađarskoj vojnici slušaju naređenja. Zbog svoje posebne obuke, pravnog znanja i jezičkih veština, Orban je aktivno uključen u pripremu misije u Čadu, sarađujući sa drugim vojnim i civilnim liderima - rekao je nedavno šef mađarskog resora odbrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!