MAKRON: Pariz spreman da pruži pomoć Maroku u oporavku od zemljotresa

Tanjug

13. 09. 2023. u 00:01

PREDSEDNIK Francuske Emanuel Makron obratio se danas marokanskoj javnosti porukom u video-snimku, u kojoj kaže da je Pariz spreman da pruži pomoć Maroku u oporavku od razornog zemljotresa ako kralj Muhamed 6. prihvati ponudu Francuske.

МАКРОН: Париз спреман да пружи помоћ Мароку у опоравку од земљотреса

Foto: Profimedia

-Želim da se obratim direktno Marokancima, da vam kažem da je Francuska poražena... ovim strašnim zemljotresom, rekao je Makron u video-snimku objavljenom na društvenim mrežama, dodajući da će Francuska biti uz Maroko, preneo je Rojters.

-Imamo mogućnost da pružimo direktnu humanitarnu pomoć, istakao je Makron i dodao da je na Muhamedu 6. i Vladi Maroka, koji su do sada ignorisali ponude Francuske, da organizuju međunarodnu podršku.

-Stojimo na raspolaganju njihovoj suverenoj odluci, naglasio je Makron.

Pariz i Rabat u poslednje vreme imaju problematične odnose posebno u vezi sa spornom teritorijom Zapadne Sahare, koju Maroko želi da Francuska prizna kao marokansku, podseća Rojters.

Maroko nema ambasadora u Francuskoj od januara.

Makron je u video-poruci ocenio nedavne kontroverze oko diplomatskih tenzija između Maroka i Francuske deplasiranim, ponavljajući opaske koje je dala francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona ranije ove nedelje.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?