BROJ POGINULIH PREMAŠIO 2.900: Sve manje nade za pronalazak preživelih u Maroku

Srna

12. 09. 2023. u 15:44

BROJ poginulih u razornom zemljotresu u Maroku porastao je danas na 2.901, a broj povređenih udvostručio se na 5.530, javila je državna televizija.

БРОЈ ПОГИНУЛИХ ПРЕМАШИО 2.900: Све мање наде за проналазак преживелих у Мароку

FOTO: Tanjug/AP

Mnogi preživeli proveli su i četvrtu noć u improvizovanim skloništima na otvorenom, a stanovnici sela u devastiranim planinskim oblastima frustrirani su jer nisu dobili pomoć od vlasti.

Zemljotres magnitude 6,8 stepeni Rihterove skale pogodio je 8. septembra uveče planine Visokog Atlasa. Bio je to najsmrtonosniji zemljotres u Maroku od 1960. godine i najsnažniji u prethodnih više od jednog veka.

FOTO: Tanjug/AP

Spasioci iz Španije, Velike Britanije i Katara pomažu domaćim timovima u potrazi za preživelima, a Italija, Belgija, Francuska i Nemačka saopštile su da njihova ponuđena pomoć tek treba da bude prihvaćena, piše Rojters.

Situacija je najteža za ljude u udaljenim oblastima odsečenim klizištima koja su blokirala pristupne puteve, dok su na pristupačnim lokacijama pojačani napori za pružanje pomoći u šatorskim kampovima distribucijom hrane i vode.

Sve je manje nade da će biti pronađeno još preživelih. Mnoge tradicionalne kuće od blatnih cigala, koje su uobičajene u Visokom Atlasu, srušile su se, a u ostacima nema vazdušnih džepova.

FOTO: Tanjug/AP

Stanovnici pogođenih sela nemaju struju niti telefonsku mrežu nakon zemljotresa i morali su da spasavaju svoje voljene i izvlače leševe zakopane ispod smrvljenih domova bez ikakve pomoći.

BONUS VIDEO: MARAKEŠ NAKON RAZORNOG ZEMLjOTRESA: Više od 2000 poginulih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon