VIŠE OD 1.000 POGINULIH: Privremeni bilans iz Maroka i strah da će biti još mrtvih (VIDEO)

Goran Čvorović

09. 09. 2023. u 16:26

CRNE vesti, iz časa u čas stižu iz Maroka koji je u petak kasno uveče pogodio stravičan zemljotres. Poslednji podaci govore o čak 1.037 poginulih i 672 povređenih, od kojih 200 teško. Ali, to je samo privremeni bilans. Strahuje se da je stradalo mnogo više ljudi i da će ova zemlja na severozapadu Afrike brojati hiljade mrtvih.

ВИШЕ ОД 1.000 ПОГИНУЛИХ: Привремени биланс из Марока и страх да ће бити још мртвих (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Tviter

Epicentar se nalazio u mestu Igil, u provinciji Al Hauz, sedamdesetak kilometara jugoistočno od poznatog istorijskog grada i velikog turističkog centra Marakeša, u masivu Atlaskih planina. Potres se snažno osetio i u Agadiru, kao i u širem epicentru, gde se nalazi Kazablanka. Treslo se i u prestonici Rabatu.

Registrovan je udar od čak 6,8 stepeni Rihterove skale. Marokanske vlasti ističu da je reč o najjačem zemljotresu u istoriji kraljevine, od kako se vodi ova vrsta evidencije. Najviše su pogođene provincije i mesta Al Hauz, Marakeš, Uarzazat, Azilal, Šišaua i Tarudant.

Materijalna šteta je ogromna, srušene su cele zgrade, uz vrisku okupljenih građana. Ulice su zasute šutom i prašinom. Zavladala je velika panika. Pucali su zidovi, padale su stvari s polica, lomilo se pokućstvo. Mnogi, koji su uspeli da pobegnu, noć su proveli napolju. Neki su poneli ćebad, drugi su spavali na goloj zemlji. Najveći deo je ipak ostao budan.

U Marakešu je srušen i deo minareta na džamiji na trgu Džema el Fna u samom centru. U ovom gradu je pre svega stradao stari deo, dok među modernim hotelskim kompleksima, prema prvim informacijama, nije bilo rušenja.

Mnogobrojni gosti iz celog sveta su iz straha sa koferima pobegli iz Marakeša u noći između petka i subote do aerodroma i spavali na otvorenom, čekajući da se što pre vrate kućama.

Preciznih informacija o tome koliko je turista iz Srbije u ovom delu Maroka zasad nema. Kako su "Novostima" rekli naši turistički radnici, određen broj srpskih turista "moguće je da se u individualnom aranžmanu u ovom trenutku nalazi u Maroku".

Opširnije o tragediji koju proživljava Maroko čitajte u sutrašnjem štampanom izdanju "Večernjih novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola