SVETSKI LIDERI POTREŠENI DEŠAVANJIMA U MAROKU: UN i EU nude pomoć posle smrtonosnog zemljotresa

Tanjug

09. 09. 2023. u 09:37

UJEDINjENE nacije i Evropska unija saopštile su danas da su spremne da pomognu Maroku posle smrtonosnog zemljotresa u kojem su, prema dosadašnjem bilansu, poginule 632 osobe.

СВЕТСКИ ЛИДЕРИ ПОТРЕШЕНИ ДЕШАВАЊИМА У МАРОКУ: УН и ЕУ нуде помоћ после смртоносног земљотреса

Foto: Printskrin/Tviter

Iz sveta stižu izrazi saučešća zbog tragedije koja je rano jutros pogodila severnoafričku zemlju.

- Generalni sekretar (UN Antonio Gutereš) je duboko ožalošćen saznanjem o zemljotresu koji je danas pogodio Maroko odnoseći mnoge živote - naveo je portparol generalnog sekretara UN u saopštenju.

Gutereš je, kako je saopšteno, izrazio solidarnost sa vladom i narodom Maroka u ovim teškim vremena i uputio izrazio najiskrenijeg saučešča porodicama žrtava, kao i brz oporavak povređenima.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel saopštio je danas da je Evropska unija spremna da podrži Maroko, a da su vesti o zemljotresu zastrašujuće.

- Moje misli su sa svima onima koji su pogođeni ovom tragedijom i sa spasiocima koji su uključeni u operaciju potrage - napisao je Mišel na platformi X (Tviter).

Njegovi komentari stigli su iz indijske prestonice Nju Delhija gde učestvuje na samitu G20.

Indijski premijer Narendra Modi je, otvarajući samit, uputio saučešće svima koje je pogodio zemljotres i poželeo brz oporavak povređenima.

- U ovim teškim vremenima, moje misli su s Marokom i spremni smo da pružimo svu moguću pomoć - rekao je Modi.

Francuska je izrazila solidarnost s "Marokom i prijateljskim marokanskim narodom" posle "užasnog" zemljotresa koji je pogodio tu severnoafričku državu.

- U mislima smo sa žrtvama i njihovim porodicama i divimo se poslu spasilaca koji neumorno pomažu povređenim ljudima - napisala je ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona na platformi X.

Ubrzo posle zemljotresa, francuska ambasada je otvorila krizni centar u Maroku, gde živi 30.000 Francuza.

Saučešće su iz Nju Delhija, gde učestvuju na samitu G20, uputili i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, kao i nemački kancelar Olaf Šolc. "Ovo su užasne vesti iz Maroka.

- U ovim teškim vremenima, u mislima smo uz žrtve razornog zemljotresa - napisao je Šolc na mreži X.

- Srcem sam uz narod Maroka suočen sa užasnim zemljotresom koji je protekle noći odneo na stotine života - napisala je predsednica EK, koja je takođe navela da se divi radu spasilaca.

BONUS VIDEO: VOLOS U GRČKOJ NAKON POPLAVA: Jedna osoba je stradala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?