HTELI DA SMENE ŠOLCA I ŠTAJNMAJERA? Sve o terorističkoj organizaciji koja je jutros izazvala haos u Nemačkoj

Novosti online

07. 12. 2022. u 09:39

SAVEZNA kancelarija kriminalističke policije BKA uz pratnju specijalnih jednica nemačke policije GSG-9 i SEK pokrenuli su policijsku akciju racije i hapšenja neonacista širom Nemačke.

ХТЕЛИ ДА СМЕНЕ ШОЛЦА И ШТАЈНМАЈЕРА? Све о терористичкој организацији која је јутрос изазвала хаос у Немачкој

Foto: AP

Operacija se sprovodi pod oznakom "Soko-senks" i u okviru nje 3.000 pripadnika službi bezbednosti pretreslo je 137 objekata u vlasništvu 52 osumnjičena, dok je njih 25 uhapšeno, javlja nemački Bild.

Akcija je počela u šest sati ujutro pretresom kuća u berlinskoj rezidencijalnoj četvrti Vanze. Akcije su koordinisano pokrenute i u Bad Lobenštajnu, Baden-Virtenbergu, u Saksoniji, Bavarskoj, Hesenu, Donjoj Saksoniji, ali i u susednoj Austriji - Kicbil i Peruđa u Italiji.

Kako javlja Bild, mreža je formirana oko princa Hajnriha koji je klasifikovan kao bezbednosna pretnja, kao i bivša poslanica AFD i berlinska sudija Birgit M. V.

Među uhapšenima je i ruski državljanin Vitalij B.

Hteli da smene sadašnju vlast

Sve je počelo kada su istražitelji ušli u trag tajnoj organizaciji u Hesenu, kada je u avgustu 2022. vlastima prijavljeno postojanje tajne "antiustavne grupe"

"Optuženi pripadaju terorističkoj organizaciji osnovanoj krajem novembra 2021. koja je imala za cilj rušenje postojećeg državnog poretka u Nemačkoj i njegovu zamenu novim oblikom vladavine", saopštio je savezni državni tužilac.

Navodno, tajna grupa je smatrala da je i sam čin nasilja veoma važan i neophodan kako bi se promenio sistem na svim nivoima vlasti.

Ono što je interesantno jeste da je među zaverenicima bio i pripadnik specijalne vojne nemačke jednice KSK, a to je otkrila vojna kontraobaveštajna služba.

Kako javlja Bild, radi se o ljudima koji su imali uticajne pozicije u društvu i jake socijalne i finansijske veze. Među onima koji su bili planirani za ovaj puč bili su i bivši vojnici Bundesvera, a kako javlja Bild, neki od njih nabavljali su i oružje.

(Bild.de)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna