TERALI SU STRAH U KOSTI: Naučna studija o razvoju najranijih dinosaurusa – rasli su brzo i nisu bili jedini

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 04. 2024. u 23:33

NAJRANIJI dinosaurusi su imali brze stope rasta, ali isto tako i mnoge druge životinje koje su živele pored njih, pokazala je nova studija Kristine Kari Rodžers sa Koledža Mekalister u Minesoti i njenih saradnika.

ТЕРАЛИ СУ СТРАХ У КОСТИ: Научна студија о развоју најранијих диносауруса – расли су брзо и нису били једини

Foto: Printskrin/Jutjutb

Dinosaurusi su brzo rasli, što je verovatno bila osobina koja ih je izdvajala od mnogih drugih životinja u njihovim ekosistemima u mezozoiku (pre 252 do 66 miliona godina). Neki istraživači veruju da su ove povišene stope rasta bile ključne za globalni uspeh dinosaurusa, ali malo se zna o strategijama rasta najranijih dinosaurusa, prenosi portal Fizorg.

U studiji objavljenoj u PLOS ONE, Rodžersova i saradnici su izvršili histološku analizu, proučavajući obrasce rasta kostiju u fosilizovanim nogama različitih životinja u jednom od najranijih poznatih mezozojskih ekosistema.

Proučavani fosili potiču iz Išigvalasto formacije u Argentini i datiraju između 231–229 miliona godina. Uzorci fosila obuhvataju nekoliko najranijih poznatih dinosaurusa, kao i nekoliko reptila koji nisu dinosaurusi i jednog ranog srodnika sisara.

Analiza je pokazala da većina ispitanih vrsta ima povišene stope rasta, sličnije nekim modernim sisarima i pticama nego živim reptilima. Najraniji dinosaurusi su svi pokazali posebno brz rast, ali nisu bili usamljeni u tome, budući da su slične stope rasta primećene i kod nekoliko reptila koji nisu dinosaurusi.

Autori napominju da bi buduća istraživanja mogla proširiti ove preliminarne rezultate uzorkovanjem raznovrsnijeg broja drevnih životinja sa dodatnih ranih mezozojskih lokaliteta.

-Naš uzorak potiče iz vremena kada su dinosaurusi bili novi klinci ubloku, ograničeni na relativno jednostavniju telesnu građu, i evoluirali su u svetu bogatom raznovrsnom grupom specijalizovanih, ne-dinosaurusnih reptila, navode autori i dodaju:

-Mi smo se bavili pitanjem kako su sve ove životinje rasle, i otkrili smo da su najraniji dinosauri rasli brzo, i da su ove brze stope rasta verovatno igrale značajnu ulogu u kasnijem usponu dinosaurusa unutar mezozojskih ekosistema; ali dinosauri nisu bili jedinstveni, mnogi njihovi ne-dino drugari su delili brzi rast pre 230 miliona godina.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)