"SAMO SE POJAVIO NIOTKUDA..." Istraživači na dnu okeana snimili retko stvorenje o kome se malo toga zna (VIDEO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

25. 03. 2024. u 21:12

MORSKI psi zvezdaši su jako sramežljiva bića. S obzirom na to da obično prebivaju na dnu mora, jako ih se retko može "uhvatiti" kamerama te se malo toga zna o njihovom životu u prirodnom staništu.

САМО СЕ ПОЈАВИО НИОТКУДА... Истраживачи на дну океана снимили ретко створење о коме се мало тога зна (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Jutjub/OceanX

Nije ni čudno da su se istraživači iz inicijative za istraživanje morskih dubina "OceanX" ugodno iznenadili kada su na dubini od 850 metara slučajno naleteli na jedan takav primerak prilikom istraživanja mora uz obalu Ujedinjenih Arapskih Emirata, gde nikada prije nije uočena ova vrsta.  

"Samo se pojavio niotkuda i onda se motao oko podmornice" 

"OceanX"  je snimio morskog psa zvezdaša u decembru 2023. tokom plovidbe Omanskim zalivom.

- To je bilo neverojatno iskustvo. Tokom tog zarona nismo videli nešto posebno pa smo krenuli istraživati unaokolo - kazala je za "INFSciense", Kesidi Nelson iz "OceanX"  koja je i snimila ovo neobično stvorenje. 

- Kada smo ga videli, baš smo ručali. Zatekao nas je. Samo se pojavio niotkuda i onda se motao oko podmornice. To nam je dalo dosta vremena da ga pogledamo, napravimo nekoliko dobrih snimaka i razgovaramo s kontrolom misije - dodala je.  

Ono što znamo o psima zvezdašima, saznali smo putem analize primeraka koje su uhvatili ribari.

- Većina primeraka do kojih smo došli su bili mrtvi ili bolesni. Naime, kada primetite dubokomorske životinje u blizini plitkih regija, to je obično zato što će uskoro uginuti ili su bolesni - kazala je Jeriyla Kamai-Veng iz u "OceanX".

(Indeks)

BONUS VIDEO: RUSKI SURF NA LEDU: Kako su ruski surferi ukrali santu leda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!