ZEMLJI SE PRIBLIŽAVA SOLARNA OLUJA, ALI I JOŠ JEDAN FENOMEN: Stručnjaci upozoravaju - Moguća pojava poremećaja telekomunikacije

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

25. 03. 2024. u 15:16

FENOMEN solarnih oluja je uzrokovan eksplozivnim ispuštanjem naelektrisanih čestica sa Sunca, a kada se ove naelektrisane čestice sudare sa Zemljinim magnetnim poljem, javljaju se i geomagnetni poremećaji, koji imaju uticaj na sve što se nalazi na površini Zemlje, pa tako mogu uticati na telekomunikaciju.

ЗЕМЉИ СЕ ПРИБЛИЖАВА СОЛАРНА ОЛУЈА, АЛИ И ЈОШ ЈЕДАН ФЕНОМЕН: Стручњаци упозоравају - Могућа појава поремећаја телекомуникације

Foto Pixabay free images

U upozorenju iz američkog Centra za predviđanje vremena u svemiru, navodi se da javnost nema razloga da brine o solarnoj oluji koja se približava.

Ipak, oluja bi mogla da prekine visokofrekventne radio-prenose, kao što je komunikacija između aviona i udaljenih tornjeva za kontrolu saobraćaja. Međutim, većina komercijalnih aviona može da koristi satelitski prenos kao rezervnu varijantu, rekao je Džonatan Leš, prognostičar u centru.

Pored toga, satelitski operateri mogli bi da imaju problema sa praćenjem svojih svemirskih letelica, a u linijama električnih mreža mogao bi da bude registrovan određeni nivo "indukovane struje", ali to neće biti količina koje mreže ne mogu da podnesu.

S druge (i lepše strane), ovo je dobra vest za lovce na polarnu svetlost, jer će solarna oluja omogućiti posmatranje čuvene aurore. Oluje su uzrokovane izbacivanjem koronalne mase, kada oblaci plazme izbijaju iz spoljašnje atmosfere Sunca, a čestice koje struje ka Zemlji stvaraju ovaj spektakularan prizor dok udaraju u Zemljino magnetno polje.

Aurora borealis na severnoj hemisferi će potencijalno biti vidljiva u ponedeljak uveče u Sjedinjenim Državama, u okolini Srednjeg zapada. Severna svetla, koja se češće viđaju unutar arktičkog kruga, takođe mogu biti vidljiva u Škotskoj, dok bi na južnoj hemisferi (aurora australis) mogla biti vidljiva u južnoj Australiji, od Viktorije do Zapadne Australije, prenosi "Gardijan".

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: IRON MAN IZ STVARNOG ŽIVOTA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!