SLIKA OBAVIJENA VELOM MISTERIJE: Priča o nastanku čuvene fotografije sovjetskog autora

Marina Mirković

12. 05. 2024. u 17:28

CRVENA zastava iznad Rajhstaga, jedna od ikoničnih fotografija koje su obeležile 20. vek, crno-bela uprkos naslovu, delo je sovjetskog autora Jevgenija Haldeja, čoveka rođenog u revolucionarno a preminulog u postsovjetsko doba, na izmaku minulog stoleća.

СЛИКА ОБАВИЈЕНА ВЕЛОМ МИСТЕРИЈЕ: Прича о настанку чувене фотографије совјетског аутора

Foto Z. Jovanović

Stoleća koje je proizvelo ogromna stradanja, a koja je Haldej neumorno beležio stekavši status "ruskog Kape". Svakako u legendu nije ušao samo, ali u velikoj meri jeste upravo zbog "istorijskog" prizora zabeleženog - ne tog pobedničkog 9. maja, niti 30. aprila 1945. kada se sa nemačke skupštine zavijorila prava crvena sovjetska zastava, skinuta (zauvek prećutanim) potezom nemačkog snajperiste - već 2. maja te godine. Tog je dana, naime, Haldej poveo nekolicinu vojnika na krov zdanja koje je u tom trenutku važilo za izvorište zla, i učinio da se nad razrušenim Berlinom zavijori zastava, koju je snalažljivi fotograf sašio od crvenog stolnjaka. Ni za šta se od pomenutog, ipak, predugo nije smelo znati, pa se nije ni znalo - ni za sudbinu originalne zastave čije pobadanje nikada nije zabeležio niko (uostalom, dešavalo se noću), ni da je za fotografiju koja simbolizuje konačnu pobedu nacionalni simbol "glumio" jedan crveni stolnjak... Isto tako, sve do kraha SSSR nije se govorilo ni o imenu tvorca same fotografije.

Ostala je, zbog mnogo čega, ta pobednička slika obavljena velom misterije, menjana je i "fotošopirana" pre fotošopa - najpre da ne bi dva sata na ruci pobednika nagovestila pljačku poraženog nemačkog življa. Potom, i stoga što je nacionalna pripadnost vojnika koji su se zatekli i pozivali na krovu Rajhstaga, pa i autora - Jevrejina, bila upitna...

Naš fotograf Vlastimir Šone Nešić, koji je u Rusiji radio gotovo četvrt veka za giganta kao što je GAMA, godinama slikajući samu vrhušku, političku ali i službama pripadajuću, sprijateljio se tokom svog boravka u Moskvi sa Haldejem, kojem je prethodno najzad priznato, ili "vraćeno" autorstvo nad fotografijom sa Rajhstaga.

Foto Vlastimir Šone Nešić

- U njegovom malom stanu, slikao sam Haldeja sa tom njegovom čuvenom fotografijom, a od njega sam slušao priče o njihovom nastanku, jer bilo ih je više, a neke od njih su ga lako mogle odvesti i u zatvor - navodi Nešić, koji je I sam u dugoj karijeri doživeo pregršt opasnih situacija.

I sam je Nešić, katkad, morao godinama da ćuti o svojim poduhvatima, vezanim uz ratove ali neke modernije - poput onog kada je par ruskih prijatelja slikao u unutrašnjosti S-300, u srpskim uniformama, "proturajući" tako informaciju o oružju u rukama naše vojske Amerikancima (koji, kako kaže, danas uče u školama slične "ratne prevare"), odvraćajući ih tako od bombardovanja I dajući našoj vojsci vreme da se pregrupiše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

(UŽIVO) PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za