POTRESNO SVEDOČANSTVO O JASENOVCU KAO GUBILIŠTU: Radovi monahinje Marije u RTS Klubu

M.A.K.

15. 04. 2024. u 18:37

SLIKE monahinje Marije (Antić), pripadnice sveštene obitelji manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, iz ciklusa pod nazivom "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja" koje odišu snagom i lepotom, deo su postavke koja će biti otvorena u RTS Klubu, u četvrtak 18. aprila u 18 časova.

ПОТРЕСНО СВЕДОЧАНСТВО О ЈАСЕНОВЦУ КАО ГУБИЛИШТУ: Радови монахиње Марије у РТС Клубу

Foto promo

Uz ovu izložbu u organizaciji Muzeja žrtava genocida, Eparhije pakračko-slavonska SPC i Radio-televizija Srbije, biće upriličen i razgovor o nedavno objavljenoj naučnoj monografiji prof. dr Jelene Erdeljan, oisvećene upravo ovim delima.

Prizori koje slika monahinja Marija inspirisani su stvarnim i tragičnim događajima i zločinima koji su se odigrali u Jasenovcu. U ovom ciklusu predstavljeno je 26 tema. U njenim slikama mešaju se ikonopisačke tradicije sa naivom i elementima stripa i grafike Dalekog istoka. One su u svojom suštini ikonične predstave i u isto vreme savremeni svedoci sa područja koje je i dalje mesto bola, stradanja, patnje i sećanja.

Autorka je monahinja, a ne školovani likovni umetnik, pa je u ovom slučaju umetnost iskorišćena kao pojam isvojevrsna veza za sprovođenje duhovne i univerzalne, skoro pa božanske misli koja se otelotvorila na njenim radovima, ističe se u najavi.

Reprezentativna dvojezična monografija prof. dr Jelene Erdeljan, koju je objavio Muzeja žrtava genocida, sadrži i neprečišćeno integralno svedočanstvo monahinje Marije čime je obogaćena neposrednim iskustvom molitve, postojanja i stvaralaštva na najstradalnijem mestu za srpski narod u celokupnoj njegovoj istoriji. Nebeska dimenzija radova, citati iz Starog i Novog zaveta, molitve iz službe jasenovačkim novomučenicima, su deo ove knjige koja je i potresno svedočanstvo o Jasenovcu kao najvećem gubilištu srpskog naroda sa 115 velikih masovnih grobnica i neznanim mnoštvomrasutih manjih grobnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?