PREPLITANJE NOVIH IDEJA I ISKUSTVA: U prepunoj galeriji "Andrić" otvorena Prolećna izložba likovnog udruženja "Alumni art"

M.A.K.

27. 03. 2024. u 16:33

STVARALAŠTVO podrazumeva slobodu i odgovornost prema umetnosti. Sa potrebom da se ostane dosledan istinskom stvaralaštvu, udruženjem umetnika "Alumni art 23" pronađen je put kojim se naizgled lagano i lako ostvaruju ti teški stvaralački zadaci.

ПРЕПЛИТАЊЕ НОВИХ ИДЕЈА И ИСКУСТВА: У препуној галерији Андрић отворена Пролећна изложба ликовног удружења Алумни арт

Foto Promo

Ovo ističe veteran naše istorije umetnosti Nikola Kusovac, koji je otvorio Prolećnu izložbu ovog udruženja, na kojoj su se našla dela 44 likovna autora različitih godišta i poetika.

Udruženje je osnovano krajem prošle godine, sa ciljem da okupi likovne umetnike iz zemlje i inostranstva koji svojim kvalitetom mogu da popularizuju istinske vrednosti umetnosti, kako kažu, i vrate dostojanstvo likovnih stvaralaca, u beogradskoj galeriji "Andrić" (Andrićev venac 6), na svečanom otvaranju, izazvala je veliko interesovanje publike.

Ovoj organizaciji su se, od prethodne do ove izložbe, priključili i ugledni predavači umetničkih fakulteta. I to profesori sa Fakulteta likovnih umetnosti - Zdravko Joksimović, Miško Pavlović, Dušan Petrović i Zoran Graovac. Sa Fakulteta primenjenih umetnosti na izložbi udruženja "Alumni art 23" učestvuju profesori Julijana Protić i Miroslav Lazović, a sa Akademije savremene umetnosti - Vladimir Jočić.

Foto Promo

Veliko interesovanje za Prolećnu izložbu

Specifičnost udruženja, čiji inicijator je bio beogradski slikar Zoran Čalija, prema rečima Nikole Kusovca je što su se u njemu na zajedničkom zadatku našli i profesori akademija, danas ugledni autori i njihovi studenti i učenici, stvarajući vezu između znanja zrelosti i radoznalosti mladosti:

- Tako se može objasniti kako gotovo ravnopravno stoje jedni pored drugih radovi Peđe Todorovića i Nevene Crnogorac, Miška Pavlovića i Marije Nikolić, ili Suzane Vukićević i Vesne Marković, odnosno radovi Čede Kesić i Minje Čvorić - tvrdi Kusovac. - Kratko rečeno, udružujući zrelost sa mladoću, osvetljava se stvaralački put kojim se valja kretati. Samo tako je moguće razumeti i prihvatiti šta u suštini pokazuje treća po redu, izložba likovnog udruženja "Alumni art 23", a ono što je juče bila najava već poprima oblik zahtevne tradicije, u kojoj dojučerašnji učenici moraju biti dostojni svojih učitelja.

Foto Promo

Nikola Kusovac na otvaranju izložbe " Alumni arta 23"

Nagrade za mlade

Foto Promo

Laureati Miloš Nenadović i Jelena Paunković

NA SVAKOJ izložbi udruženja planirano je da se nagradi neko od mladih autora, ističe Zoran Čalija, kao svojevrsna motivacija. Ovoga puta su dodeljene dve ravnopravne nagrade, i to Jeleni Paunković i Milošu Nenadoviću. Oni su dobili isti broj glasova žirija, u kome su bili Vesna Marković, Zdrave Mirčeta, Zoran Tešanović, profesori Miško Pavlović i Vladimir Jočić i veteran likovne kritike Zdravko Vučinić.

Udruženje "Alumni art 23" ima i svoj Umetnički savet, koga čine Olivera Vukotić, istoričar umetnosti, Radoš Antonijević, dekan FLU, kao i umetnici Zdrave Mirčeta, Zoran Tešanović i Vesna Marković, koja za naš list otkriva i kako su uspostavili blisku sardanju sa galerijom "Andrić".

Foto Promo

Saradnja sa galerijom Andrić

- Savet je već usvojio izlagački plan galerije "Andrić" za celu godinu, dok će "Alumni art 23" gostovati i u drugim izložbenim prostorima - priča Markovićeva, posećajući da je ideja o udruženju potekla povodom obeležavanja 40 godina rada sa mladima Zorana Čalije, ali se potom proširila na okupljanje umetnika sličnih pogleda, koji se oslanjaju na tradicionalne vrednosti. - Nadamo se da ćemo doneti neku svežinu, novi kvalitet i raznovrsnost na našu likovnu scenu, na kojoj se sve više zatvaraju krugovi i poštuju diktati nametnuti sa svetske scene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!