SAM SEBI DAO "MATAVULJA": Kako je Grujičić "dobio" nagradu o kojoj se još nije glasalo

Dragan Bogutović

10. 11. 2021. u 09:42 >> 09:42

U VEĆINI medija juče je objavljena vest da je književniku i kulturnom delatniku, Nenadu Grujičiću, dodeljena nagrada "Simo Matavulj", - za ukupan stvaralački opus u 2021. godini.

САМ СЕБИ ДАО МАТАВУЉА: Како је Грујичић добио награду о којој се још није гласало

Simo Matavulj, Nenad Grujičić,Foto Milena Anđela/Arhiva

To je, navodno, saopšteno iz Udruženja književnika Srbije, koje dodeljuje ovo priznanje.

Uz to, pride, dato je i obrazloženje UO UKS o nagrađenom piscu.

Činjenica je međutim, sasvim drugačija, prema informaciji koju smo dobili iz UKS: niti je Grujičić dobio tu nagradu, niti se o tome glasalo, niti ima bilo kakvog obrazloženja! Ovom zamešateljstvu kumovao je sam "salavodobitnik", koji je informaciju prosledio medijima, a sve u ime UKS, ističući da je nagradu "jednoglasno doneo UO UKS", i naveo i njihovu navodnu ocenu njegovog dela. U tom navodnom obrazloženju piše:

- Nalazeći se na čelu "Brankovog kola", Grujičić je uspeo da od ove institucije napravi kulturni brend u Srbiji i regionu. Zaslugom Grujičića, vekovna poetsko-vokalna tvorevina dinarskih Srba Krajišnika, ojkača (rimovani desetarački dvostih), upisana je 2013. u prvi Registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Kako je došlo do ove "zabune", za "Novosti", objašnjava Miloš Janković, zamenik predsednika UKS.

- Radi potpunog i preciznog informisanja javnosti potrebno je naglasiti da je uvaženi kolega Grujičić kandidovan za to prestižno priznanje, da je na elektronskoj sednici UO UKS, održanoj u tom formatu zbog trenutne epidemiološke situacije, dobio većinu glasova članova UO - tvrdi Janković. - Konačne odluke o priznanjima koje UKS, prema Statutu, tradicionalno uručuje, uključujući i onu sa imenom Sime Matavulja, teć će biti definitivno donete, i javnosti predočene, uz pripadajuća obrazloženja i imena svih nagrađenih, na godišnjoj skupštini UKS, kako je to uobičajena praksa.

Milovan Vitezović, Miloš Janković, Dragan Mraović, Foto Tanjug/V. Danilov/P. Milošević

A "laureat" Grujčić, ima svoju verziju događaja:

- U petak sam dobio vest iz UKS-a za nagradu, javio mi je Miloš Janković - da me je on predložio. Obradovao sam se, dabome. A u ponedeljak, na sajtu "Brankovog kola" postavili smo vest. To činimo uvek kad neko od naših saradnika ili ja dobijemo nagradu ili objavimo knjige, na primer, tako smo i ovoga puta obavestili javnost. A to što dva od devet članova Upravnog odbora UKS-a, čujem, nisu glasali za mene, pa dobro, to je njihovo pravo. Sve u svemu, zahvaljujem većini uglednih kolega koji su dali glas za mene i moje stvaralaštvo.

Vest je iznenadila i Dragana Mraovića, člana UO, koji izričito tvrdi za naš list:

- Odluka još nije doneta, a insinuacija da je bila jednoglasna, nije tačna, jer ja još nisam glasao, a kako ću glasati znaće se posle te formalnosti! Pošto se, u obrazloženju, navodi i moje ime, kao člana UO koji je odlučivao o nagradi, odgovorno tvrdim da je neko očigledno prosledio to izmišljeno obaveštenje, obmanuo javnost a i doveo u neprijatnu situaciju medije i UKS.

ŠTETNO ZA DRUGE DOBITNIKE

PREMA rečima Dragana Mraovića, dodeljuju se dve godišnje nagrade Udruženja književnika Srbije, a uz "Matavulja" to je i nagrada za životno delo:

- Ovim se nanosi šteta i drugim ovogodišnjim dobitnicima, jer se ističe samo jedan, a dobitnika uvek ima više. Ostali kandidati sa punim pravom mogu da misle da je nagradu dobio samo Grujičić.

VITEZOVIĆ: KANDIDATI SVI ČLANOVI

NA nemili događaj juče je reagovao i Milovan Vitezović, predsednik UKS, koji je za naš list, rekao:

- Konačne odluke o svim priznanjima će biti donete pred godišnju Skupštinu UKS. Dotle, za mene su svi članovi UKS kandidati za ovogodišnje nagrade. I tada ćemo dati saopštenje samo u svoje ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)