ZA ŠEST GODINA BIĆE ZAMENJENO 80 ODSTO STARIH BROJILA: Pametni merači otkrivaju i krađu struje

E.B.T.

28. 03. 2024. u 16:29

U SRBIJI bi, do kraja decenije, 80 odsto analognih električnih brojila trebalo da bude zamenjeno za pametna. To za građane i privredu znači mogućnost uštede električne energije, praćenje potrošnje u realnom vremenu i bezbednost prikupljenih podataka.

ЗА ШЕСТ ГОДИНА БИЋЕ ЗАМЕЊЕНО 80 ОДСТО СТАРИХ  БРОЈИЛА: Паметни мерачи откривају и крађу струје

Umesto korisnika, instalacijama će gazdovati "EPS distribucija"

Ovo je danas rekao specijalista za pametne merne sisteme u "Elektrodistribuciji Srbije" (EDS) Saša Marčeta i istakao da je do sada zamenjeno 120.000 brojila. On je naglasio da je zamena za domaćinstva i privredu potpuno besplatna, što je samo jedan od benefita. Kao je objasnio tehnologija očitavanja podataka o potrošnji slična je tehnologiji mobilnih operatera.

- Podaci se očitavaju nekoliko puta dnevno, zatim se šalju u centralni informativni sistem EDS-a – rekao je Marčeta. - U potpunosti bezbedni i njima može da pristupi mali broj zaposlenih, a potrošači su zaštićeni od bilo kakvih malverzacija.

Kada sistem bude kompletno implementiran, potrošači će, umesto mesečne vrednosti koju su do sada dobijali na računu, moći da prate potrošnju u realnom vremenu i štedeti zahvaljujući tim podacima. Podaci će se u brojilu čuvati do godinu i po dana.

 - Građani će konačno imati jasan i precizan uvid u potrošnju i moći će da štede energiju, jer je upravo štednja jedan od glavnih motiva kada govorimo o zameni brojila u domaćinstvima - naglasio je Marčeta.

Kako je istakao, zamenom brojila otkloniće se svi dosadašnji problemi koji su proizlazili iz ručnog očitavanja, kao što je nepristupačnost brojila, ili odsustvo potrošača tokom merenja u slučajevima kada je njegovo prisustvo neophodno.

- Pametna brojila registruju niz problema kao što su kvarovi, nestanak napona, pa i pokušaji malverzacija što je bitno i za EDS, i za potrošače – rekao je Marčeta. - Svi ti podaci su nam od velikog značaja za otpimizaciju mreže i efikasno upravljanje.

TRI FAZE ZAMENE

RADOVI na zameni brojila su podeljeni u tri faze, a do sada je tokom prve faze koja se finansira iz sredstava EU, zamenjeno 120.000 brojila u Beogradu i Novom Sadu. Cilj je da se do kraja prve faze zameni ukupno 470.000 brojila.

-Od toga će u Beogradu biti zamenjeno još 318.000 brojila, u Novom Sadu 65.000, kod industrijskih potrošača 49.000, dok će u domaćinstvima na celoj teritoriji Srbije biti zamenjeno 38.000 brojila - naveo je Saša Marčeta. - Tokom druge faze, koja će sa 40 miliona evra biti finansirana iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), biće zamenjeno 200.000 brojila u Nišu, Kraljevu i Čačku, dodaje Marčeta. Za treću fazu, koja će se finansirati iz kredita Evropske investicione banke (EIB), planirana je zamena oko 400.000 brojila.

U te tri faze, na mreži bi trebalo da bude oko 1,1 miliona pametnih brojila, odnosno oko

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!