POLARNA SVETLOST IZNAD PROKUPLJA: Oglasila se Astronomska opservatorija povodom velike aktivnosti na Suncu

B.B.

13. 05. 2024. u 13:37

TRENUTNO se na površini Sunca nalazi aktivni region AR3664, koji je po veličini uporediv sa aktivnim regionom iz 1895. godine, kad se desila jaka geomagnetna oluja - Karingtonov event, saopštila je Astronomska opservatorija u Beogradu, Stručno-istraživačka jedinca (SIJ) za praćenje Sunčeve aktivnosti, klimatskih promena i svetlosnog zagađenja.

ПОЛАРНА СВЕТЛОСТ ИЗНАД ПРОКУПЉА: Огласила се Астрономска опсерваторија поводом велике активности на Сунцу

Foto: Marko Grozdanić i Milica Dimitrijević

U aktivnom regionu AR3664 se desilo nekoliko najjačih erupcija, takozvane X klase, kao   10. i 11. maja ove godine, a očekuje se da se dešavaju i dalje  - navode u opservatoriji. - To stvara jak Sunčev vetar sastavljen od naelektrisanih čestica, koje se velikim brzinama (oko 600 kilometara na sat) kreću ka Zemlji i bombarduju njene gornje slojeve, a magnetno polje Zemlje ih usporava i štiti njenu površinu. Međutim, refleksija ovih upada može da se vidi kao polarna svetlost, koja bez ovih erupcija može da se vidi samo oko polova.

Pri ovakvom snažnom upadu, polarna svetlost se može videti i sa manjih geografskih širina, a zbog nekoliko erupcija videla se iz naših krajeva, kao sa posmatračke stanice Astronomske opservatorije koja se nalazi na Vidojevici blizu Prokuplja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice