ZAŽUTEĆE NA JADRANU: Deo Balkana ponovo na udaru peska iz Sahare

Novosti online

29. 04. 2024. u 17:58

I DOK nad našim delom Evrope preovladava sunčano i vreme nalik letnjem, zbog delovanja anticklona, nad zapadnim predelom Evrope nalazi se prostran ciklon.

ЗАЖУТЕЋЕ НА ЈАДРАНУ: Део Балкана поново на удару песка из Сахаре

Foto: D. Milovanović

U naredna dva dana ciklon će se svojim centrom nalaziti nad zapadnim predelima Evrope i iznad zapadnog Mediterana i uslovljavati veoma promenljivo i svežije vreme sa padavinama, najavio je meteorolog Đorđe Đurić.

U naredna dva dana u prednjem delu napomenutog ciklona očekuju se snažna južna visinska strujanja, koja će sa sobom doneti i čestice peska i prašine iz Sahare.

Glavnina puta dolaska peska biće iz Sahare preko Italije i Alpa do Nemačke i Austrije, a manjim delom pesak će stići i do severnog dela Jadrana u Hrvatskoj.

Ipak, za razliku od prethodnog puta, kada je pre nedelju dana ogromna količina peska i prašine prekrila Grčku, a naročito Atinu, ovog puta očekuju se manje koncentracija peska.

Kada je reč o aktuelnoj situaciji, najviše peska biće u predelima Alpa i nad Nemačkom, naročito nad južnim predelima zemlje.

Saharska prašina prigušuje sunčeve zrake i čini da nebo izgleda zamućeno. Prašina često stimuliše i stvaranje oblaka.

Nebo može postati žuto i proizvesti fascinatne zalaske sunca. Ne očekuje se loš kvalitet vazduha kakav je nedavno zabeležen u Atini.

Danas u svim ovi predelima biće vedro i bez oblaka i padavine, ali će od utorka biti oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom.

Kiša uzrokuje da se prašina taloži u obliku tamnih kapi - takođe poznatih kao krvava kiša - na biljkama i automobilima. Nakon sušenja ostavlja jasne tragove.

U višim predelima Alpa i dalje ima puno snega, tako ne treba čuditi da ako sneg u tim predelima poprimi boje peska iz pustinje u Sahari.

Iako je i nad našim područjem ovih dana veoma izraženo južno visinsko strujanje, ipak se ne očekuju čestice peska iz Sahare, koje će ovaj put proći dosta zapadnije od našeg područja, tj. preko centralnog Sredozemlja i Alpa dalje ka delovima centralne Evrope.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: TORNADO U AJOVI: Pogledajte katastrofu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!