AKO IH ZABORAVIMO, UMREĆE PONOVO: Obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma

V.C.S.

22. 04. 2024. u 18:31

DAN sećanja na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma obeležen je širom Srbije, a u Hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki služena je liturgija povodom Dana proboja logoraša u Jasenovcu.

АКО ИХ ЗАБОРАВИМО, УМРЕЋЕ ПОНОВО: Обележен Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и друге жртве фашизма

Ministarstvo za rad

Molitveno okupljanje na dan proboja poslednjih jasenovačkih logoraša organizovala je Eparhija pakračko-slavonska.

Centralna državna manifestacija polaganja venaca organizovana je na mestu nekadašnjeg logora na Starom Sajmištu i predvodio ju je izaslanik predsednika Srbije, ministar za rad, zapošlavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković. Njegova glavna poruka bila je da bi zaboravljanje žrtava predstavljalo amnestiranje zločinaca.

- Ako ih zaboravimo, oni će umreti ponovo i na taj način amnestiraćemo zločince. Nastavićemo zajednički sa Republikom Srpskom da podižemo memorijalne centre, nastavićemo da se sa braćom po stradanju, našim sugrađanima Jevrejima i Romima zajednički borimo protiv zanemarivanja prošlosti, jer neke stvari moraju da se pamte zauvek - poručio je Selaković nakon polaganja venaca.

Okupljeni su odali poštu žrtvama jednominutni ćutanjem, a ministar Selaković je rekao da se tačan broj stradalih ne zna, ali da postoji univerzalna saglasnost da žrtava nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru nije manje od jednog miliona.

Muzej žrtava genocida

Dan Muzeja u Narodnoj biblioteci

Vence su položili i predstavnici Grada Beograda, Muzeja žrtava genocida, Memorijalnog centra Staro sajmište, Saveza jevrejskih opština Srbije, Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine, Udruženja građana za negovanje antifašističkih tradicija i diplomatskog kora. Cveće su položili i ambasador SAD Kristofer Hil, ambasadorka Nemačke Anke Konrad i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, kao i ministri. Venci su položeni i na mestima stradanja u Jajincima, Kragujevcu i Kraljevu.

POSLEDNjI PROBOJ

DAN sećanja obeležava se u spomen na poslednju grupu preživelih logoraša u zloglasnom logoru smrti Jasenovac, koji su 22. aprila 1945. godine pokušali proboj u slobodu. Od 1.073, u tome uspelo samo 117.

Centralna manifestacija obeležavanja Dana Muzeja žrtava genocida održana je u Narodnoj biblioteci Srbije, predvodila ju je ministarka prosvete dr Slavica Đukić Dejanović, a prisustvovovao je veliki broj visokih državnih zvaničnika, direktora nacionalnih, pokrajinskih i lokalnih ustanova kulture, predstavnici crkava i verskih zajednica, ambasadori, gradonačelnici...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)