ISTINA O DRONU "KOMARAC-1": Evo gde se proizvode "kamikaze" koje koristi Vojska Srbije (VIDEO)

Novosti online

18. 04. 2024. u 22:05

RADI istinitog obaveštavanja javnosti, a povodom navoda objavljenih u pojedinim medijima, vd generalnog direktora "Teleoptik Žiroskopi“ Zoran Jarić istakao je da se dronovi “kamikaze” koje koristi Vojska Srbije proizvode u preduzećima Odbrambene industrije Srbije.

ИСТИНА О ДРОНУ КОМАРАЦ-1: Ево где се производе камиказе које користи Војска Србије (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

- Dron samoubica „komarac-1“ proizvod je naše Odbrambene industrije Republike Srbije. Na vrhu tehnološke piramide u proizvodnji tog drona nalazi se Vojnotehnički institut Ministarstva odbrane Republike Srbije, a ostale komponente su proizvele fabrike odbrambene industrije – bojevu glavu je proizveo „Krušik“ iz Valjeva, a sam dron je proizveo „Teleoptik Žiroskopi“ iz Zemuna. Osim proizvodnje navedenog drona, u „Teleoptik Žiroskopi“ sprovedena je obuka pripadnika Vojske Srbije za rukovanje sa navedenim dronovima. Dron je ispitan u Vojnotehničkom institutu, u Tehničkom opitnom centru i u laboratorijama naših preduzeća po svim pitanjima i dokazana je njegova potpuna bezbednost za upotrebu, a takođe, dokazane su i njegove operativne sposobnosti u smislu dejstva na cilj – istakao je Jarić.

On je naglasio da je vršeno i više bojevih gađanja i sva bojeva gađanja do sada su bila vrlo uspešna. 

- Takođe, sa navedenim dronovima se učestvuje na sadašnjoj vežbi „Vihor 2024“. I u pripremi same vežbe i tokom same vežbe imali smo više bojevih gađanja, takođe, vrlo uspešnih, što sa jedne strane govori o kvalitetu proizvoda, a sa druge strane govori o obučenosti vojnika koji su prošli obuku u našoj fabrici. Imamo nameru da i dalje vršimo proizvodnju i vršimo obuku sve do potpune popune Vojske sa definisanim količinama navedenih dronova – naglasio je Jarić.

Jarić je objasnio i da je „Teleoptik Žiroskopi“ fabrika koja se bavi optoelektronskim sistemima.

- Ovaj dron je, pre svega, optoelektronski sistem, koji na sebi ima, pored motornog dela i električnog dela upravljanja i kameru preko koje rukovalac sa dronom jednostavno vidi cilj sve vreme do samog dejstva i na taj način ovo oružje čini vrlo ubojitim, za bilo koje sredstvo, bilo koji cilj koji se nalazi ispred njega. Domet ovog drona je do tri kilometra, a ukupno njegov boravak u vazduhu može biti do 40 minuta. Bojeva glava za ovaj konkretni „komarac-1“ je oko jednog kilograma, a u planu je i više drugih tipova glava i drugih veličina bojevih glava – zaključio je vd generalnog direktora „Teleoptik Žiroskopi“ Zoran Jarić.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu