CENTAR ZA AZIL U VRANJU: Primio 341.000 izbeglica iz Ukrajine

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

09. 04. 2024. u 17:12

CENTAR za azil u Vranju danas je obeležio dve godine od prihvata izbeglica u Vranju.

ЦЕНТАР ЗА АЗИЛ У ВРАЊУ: Примио 341.000 избеглица из Украјине

Foto AP

Komesarka za izbeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljević izrazila je zahvalnost u ime Srbije jer su zajedničkom saradnjom uspeli da u protekle dve godine pruže pomoć i podršku državljanima Ukrajine.

-Omogućen je pre svega urgentan prijem kada su u pitanju državljani Ukrajine koji podrazumeva da imaju pravo na boravak u Republici Srbiji, besplatno obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i ono što je najvažnije za njih uključivanje na tržište rada, rekla je Nataša Stanisavljević.

Navela je i da je od početka izbijanja sukoba do 31.marta ove godine u Republiku Srbiju ušlo 341.000 izbeglica iz Ukrajine, a da je broj prijavljenih boravišta u istom periodu bio 56.000. Ističe i da je veći deo bio tranzitni, s obzirom na to da u samom centru trenutno boravi 49 lica i da su od samog početka sva deca su bila uključena u osnovno-školski i srednjoškolski sistem. Do sada je 35 dece pohađalo školu, a trenutno je uključeno 12 dece u školski sistem.

Predstavnik Visokog komesarijata za izbeglice u Srbiji Sufijan Ađali izrazio je zahvalnost gradu Vranju što su pružili zaštitu izbeglicama iz Ukrajine.

-Nadam se da će imati priliku da se vrate u bezbednu zamlju na dostojanstven način, rekao je Ađali i dodao da je centar obezbedio izbeglicama kontakt sa porodicom, kao i zdravstvenu zaštitu.

Zamenica šefa Delegacije EU Plamena Halačeva istakla je da su gubici koje je Ukrajina pretrpela tokom sukoba sa Rusijom nenadoknadivi, ali da se zajedničkim snagama može pomoći ukrajinskom narodu.

-Danas obilazimo ljude koji privremeno žive ovde u Vranju, parove, decu i starije osobe i drago mi je što mogu da doživim živu i prijatnu i porodičnu atmosferu koja karakteriše ovaj centar. Impresionirana sam neverovatnim resursima i kapacitetima ukrajinske zajednice ovde, koji sprovode toliko aktivnosti, rade, idu u školu, bave se kulturom i sigurna sam da sve to ne samo da doprinosi veoma pozitivnom procesu integracije već regeneriše lokalne zajednice, rekla je Halačeva.

Kako je navela, to nije neočekivano, jer je Srbija tokom 90-ih doživela veliku krizu sa brojnim izbeglicima i interno raseljenim licima.

Prema njenim rečima, EU je od 2015. godine uložila oko 220 miliona evra u oblasti migracija u Srbiji, a prihvatni centar u Vranju rekonstruiran je sa 660.000 evra pomoći.

Predsednik Opštine Vranje dr Slobodan Milenković istakao je da, zahvaljujući odluci Vlade Republike Srbije, korisnici azila sve vreme imaju obezbeđenu besplatnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i uključivanje na tržište rada i ističe da je grad Vranje uvek bio otvoren za sve izbeglice, bez razlike.

Takođe ističe da su neki od njih dobili priliku da volontiraju i steknu određena znanja i veštine.

-Doktorka Julija Stepnova, koja je i sama bila korisnik u centru za azil, dobila je priliku da pomože ljudima čiju sudbinu deli. Ona je skoro godinu dana radila u ambulanti centra za azil, a nedavno je dobila u zdravstvenom centru u Vranju stalan posao. Dve korisnice su otvorile krojačku radnju u našem gradu i već stekle poverenje naših sugrađana, rekao je MIlenković.

Korisnica azila u Vranju Antonina Fomenko je izrazila zahvalnost Srbiji na pruženoj pomoći.

-Srbija nas je oberučke prihvatila i pružila nam pomoć i podršku u svim segmentima. Mi smo bratski narod i znamo da smo ovde dobrodošli. U centru nam je obezbeđena hrana, smeštaj i sva neophodna nega za svakodnevno funkcionisanje, ali ono što je najvažnije, obezbeđena nam je lepa reč, topao zagrljaj i iskren razgovor, rekla je Fomenko.

Ambasador Republike Ukrajine u Srbiji Nj.E. Volodomir Tolkač se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću,nadležnim institucijama, komisarijatu i lokalnom stanovništvu, na pomoći i gostoprimstvu prema građanima Ukrajine.

-Ukrajina je uvek podržavala Srbiju u teškim vremenima, isto tako i Srbija nas podržava. Pomoć Srbije nije ograničena samo na pružanje utočišta ukrajinskim građanima. Cenimo humanitarnu i finansijsku pomoć Srbije, posebno pod patronatom Tamare Vučić, rekao je Tolkač.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave