ZA OVE NAMIRNICE MISLIMO DA SU POSNE, A NISU: Otkrivamo detaljan spisak proizvoda koje ljudi kupuju iz neznanja

Милица Шкорић
Milica Škorić

19. 03. 2024. u 09:55

NA rafovima prodavnica potrošači mogu pronaći ogroman broj posnih proizvoda, od slaniša do slatkiša, što dosta olakšava vreme posta vernicima u Srbiji. Međutim, na rafovima se nalaze i namirnice za koje građani misle da su posne, a zapravo nisu.

ЗА ОВЕ НАМИРНИЦЕ МИСЛИМО ДА СУ ПОСНЕ, А НИСУ: Откривамо детаљан списак производа које људи купују из незнања

Foto Pixabay free images

Da stvar bude gora, postoji i veliki broj artikala na kojim velikim slovima piše posno, ali kada okrenete ambalažu i pročitate sitna slova videćete da su ti artikli sve sem posni, jer u sebi mogu da sadrže jaja, mleko i masnoće životinjskog porekla.

Iako nikada ne biste rekli, ali istina je da većina ribljih pašteta, napolitanki, bombona, biljnih kačkavalja, pekarskih proizvoda, tostova, dvopeka i čokoladnih keksića nije posna, iako piše da jeste!

Nutricionisti savetuju da ne verujete trgovcima jer većina posne hrane koja se prodaje u domaćim marketima zapravo uglavnom nije posna, iako se tako reklamira.

Mnogi proizvodi, za koje to teško da bismo rekli, sadrže u sebi mleko u prahu, goveđi ili svinjski želatin, razne konzervanse životinjskog porekla. 

Čak ni u pekarama nije sigurno da ćete kupovinom najobičnije kifle ili hleba pazariti postan proizvod.

Takođe, slatkiši poput napolitanki, čokoladnih keksića i kolačića sa ovsenim pahuljicama nisu posni, iako na njima stoji ta oznaka. Ako okrenete proizvod, zaista ćete videti da se u sastavu mogu pronaći i tragovi jaja i mleka. 

Najčešću grešku potrošači prave verujući da kupovinom riblje ili veganske paštete ne mogu pogrešiti. Ti namazi mahom nisu posni. Proizvođači stavljaju konzervanse koji sadrže masnoće životinjskog porekla i ako se malo bolje zagledate, videćete da na mnogima i ne piše posno. Takođe, potrošači veruju da su biljni kačkavalji posni, ali to je još jedna laž. Kod većine biljnih kačkavalja u deklaraciji ćete pročitati kazein, što je protein koga ima jedino u mleku.

Šta sve mislimo da je posno, a uglavnom nije:

  •  riblje paštete
  •  biljni kačkavalji
  •  namazi od povrća
  •  napolitanke
  •  čokoladni keksići
  •  pekarski proizvodi
  •  kolačići sa ovsenim pahuljicama
  •  tostovi i dvopeci

BONUS VIDEO: DR NOVOSTI - Kako biti emocionalno inteligentniji?

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave