ČUVAMO OBRAZ PREDAKA I POTOMAKA: "Novosti", svedok i tumač prošlosti i sadašnjosti

D.B.M.

17. 02. 2024. u 07:00

TOKOM sedam decenija postojanja "Večernje novosti" su bile svedok i tumač mnogih istorijskih događaja, a kroz članke, reportaže, komentare osvetljavale su sve aspekte društva, od politike do kulture, od sporta do nauke. Zato je, pored ostalog, NID "Novosti" AD i njen matični list poneo najviše priznanje - Sretenjski orden prvog stepena, koje je predsednik Aleksandar Vučić preksinoć uručio Miloradu Vučeliću, glavnom i odgovornom uredniku.

ЧУВАМО ОБРАЗ ПРЕДАКА И ПОТОМАКА:   Новости, сведок и тумач прошлости и садашњости

Foto: Printskrin

Ističući da su urednici i novinari "Novosti" uvek bili oslonjeni na ramena predaka, Vučelić je naglasio da se tako sve bolje vidi i najbolje čuva i njihov i obraz potomaka.

A, kada je iz starih rotacionih mašina izašao prvi broj "Večernjih novosti", malo je ko mogao da poveruje da će prvi "bulevarski list" biti začetnik nove ere u srpskom i jugoslovenskom novinarstvu. Još vruć od štampe, drugačijeg formata i sadržaja, prvi "večernjak" se pojavio na ulicama glavog grada, negde u sumrak 16. oktobra 1953. godine, u jeku Tršćanske krize, koja je ozbiljno pretila da uzdrma zemlju. Ideja o pokretanju lista "Večernje novosti" potekla je od poznatog novinara, publiciste i istoričara Vladimira Dedijera, u to vreme glavnog urednika "Borbe". Rođen u jednom dahu, list je dobio ime "Večernje novosti" i svog prvog urednika Slobodana Glumca, koji je učio mlađe kolege:

- Novinar je hroničar današnjeg dana koji, pišući o ljudima i događajima, o težnjama i željama, radostima i mukama, verno izražava jednu stvarnost. Tako vernu da generacije koje dolaze mogu da razumeju i ljude prošlog vremena.

Čuvari tradicije

PREDSEDNIK Vučić je, prisustvujući Svečanoj akademiji povodom 70 godina "Večernjih novosti", u oktobru 2023. istakao da su "Novosti" ozbiljne novine koje donose proverene informacije, koje imaju svoj miris i ukus.

- "Novosti" su novine koje imaju ideju - rekao je Vučić. - Novine koje čuvaju nacionalne i tradicionalne vrednosti srpskog naroda i srpskog društva. U teškim trenucima uvek uz svoju zemlju. To je jedna od retkih novina koja baštini i čuva naše ćirilično pismo.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

Tiraž prvog broja bio je 14.501 primerak. Imao je samo osam strana. Na ulice su ga izneli kolporteri najavljujući aktuelne naslove i uzvikujući: "Večernje novosti!" Od tog kasnog popodneva do danas, "Novosti" su, služeći opštem i nacionalnom interesu, čitaocu uručile gotovo više od 5,5 milijardi primeraka.

Bile su najtiražniji dnevni list nekadašnje SFRJ, pa i Balkana - tiraži su se redovno kretali oko 410.000, a u vreme Brozove smrti dostignut je apsolutni rekord: 812.854 primerka! Usred Titove Jugoslavije, "Novosti" su bile bundžija, sazivani su sastanci CK zbog njih, jedan glavni urednik je direktivom smenjen zbog skraćenja Brozovog govora i "iskakanja" iz kursa Komunističke partije.

Mnogo vremena je prošlo, svet se izmenio, a deviza "brzo, kratko, jasno", koja je bila siže novinarskog koncepta "Novosti", postala je imperativ novinarstva. Iz škole "Novosti" izašao je veliki broj novinara, foto-reportera i urednika, koji su bez preterivanja uveli moderno novinarstvo kod nas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost