DŽAMIJU POD KOSMAJEM NEĆE DIĆI: Neki su je videli kao Aja Sofiju - biće samo molitveni prostor

Milena Marković

13. 01. 2023. u 09:30 >> 10:06

U MLADENOVCU neće biti džamije. Bogomolja, u pravom smislu te reči, nije ni bila u planu. A neki su je videli kao Aja Sofiju. Biće samo molitveni prostor, udobniji i sadržajno smisleniji od ovog u kome se, sada, bogu mole islamski vernici u Mladenovcu.

ЏАМИЈУ ПОД КОСМАЈЕМ НЕЋЕ ДИЋИ: Неки су је видели као Аја Софију - биће само молитвени простор

Foto Privatna arhiva

Niko nije ni imao nameru da gradi hram sa kulom (minaretom). Ni da se ezan (glas hodže) oglašava. U sredini gde je narod druge vere brojniji, šerijatska pravila to i ne dopuštaju.

Uz opasku da "bubanj daleko odjekuje, ali je prazan", vođa derviša u delu Srbije u kojoj je islamska zajednica utemeljena u Bajrakli džamiji, šejh Muhamed Naser objašnjava nameru da u Mladenovcu osnaži duhovni centar muslimana. Poboljša uslove ovdašnjih vernika koji se, jednom nedeljno (petkom), decenijama okupljaju u iznajmljenoj kući, nadomak centra grada pod Kosmajem. Najava izgradnje bilo kakvog centra sa islamskim obeležjima, izazvala je buru reagovanja dela mladenovačke javnosti.

Foto printskrin Fejsbuk Ivan Stefanović

Šejh Muhamed Naser

- Sve je legalno i sve transparentno u mom poslu, a što se tiče protesta, to je demokratsko pravo - kaže za "Novosti" šejh Naser. - Sufijski derviški centar, kojim rukovodim, jedini je registrovan kod nadležnih organa države Srbije, s pravom da formira molitvene centre, obnavlja ih, proširuje i pridiže, sopstvenim i uz pomoć sredstava donatora. I, mi smo, tako, na inicijativu oko hiljadu naših vernika, većinom Roma decenijama ukorenjenih u Mladenovcu, kao i prognanih sa Kosova i Metohije, i krenuli u ovu priču. U susret nam je izašao investitor iz jedne arapske zemlje koji uživa ugled u Srbiji. Vođeni smo činjenicom da je, upravo u Mladenovcu, našim vernicima potrebna pomoć. Sve sam ovo predočio predstavnicima opštine, na sastanku koji je okupio stotinak građana. Svi su nas podržali.

Posle ovog sastanka šejh Muhamed Naser je, sa saradnicima, krenuo na posao. Kupili su četiri ara placa sa tri kuće (svaka oko šezdeset kvadrata), nedaleko od dosadašnje molitvene adrese, namerni da te skromne objekte nadgrade: školsku učionicu za decu, biblioteku... stan za hodžu. U prizemlju, povezali bismo prostor spajanjem kuća, za molitvu. Ne samo petkom, nego svakog dana. Od ovog ambicioznog plana je odustao. Posle protesta i peticije (potpisalo 170 Mladenovčana) odustao je od nadogradnje, samo će postojeće objekte da renovira za molitveni prostor.

Foto Privatna arhiva

Sastanku u opštini prisustvovao i šejh (prvi gore zdesna)

- Niko, nikad, ni nagovestio nije da želimo da podižemo minaret. To nikada ne bi bilo moguće, kao što sam već kazao, u sredini gde islamska vera nije većina - govori šejh Muhamed. - To smo, da ponovim, utvrdili sa opštinskim vlastima od kojih nismo, niti je bilo potrebe da tražimo bilo kakve dozvole. Niti su oni od nas tražili bilo kakvu uslugu. Imanje i kuće koje smo kupili za naše verske potrebe odavno su legalizovani. Na njima nema nikakvog tereta ni u jednoj stavci.

Priča nam da je taj sastanak u opštini protekao u duhu razumevanja i tolerancije, jer je i celom gradu, veruje, stalo da naša, romska deca i mladi, ne budu na ulici. I, sve što se posle toga događalo je da su on i ovdašnji Romi i cela misija koju je pokrenuo, kolateralna šteta u obračunu dela Mladenovčana sa aktuelnom vlašću.

- To je velika šteta, za sve - kaže nam. - Vernici koji ispovedaju islam, odavno su utemeljeni u ovom kraju. Oni jesu manjina, svega dva odsto stanovnika Mladenovca. I ja sam pozvan da pomognem njima i opštini. Naši vernici su, da napomenem, veliki stradalnici, a uvek lojalni državi Srbiji.

Zašto se, ako je sve ovo što govori šejh Naser, tačno, deo Mladenovčana pobunio? Da li je sumnju u istinitost njegovih reči probudilo neznanje? Nepoznavanje zakona? Ili nešto drugo? Čemu onda protest i peticija, ako je sve kako ovaj čovek svedoči, transparentno i legalno?

Foto printskrin jutjub mladenovac uživo

Protest u Mladenovcu

- Pokušaćemo da ne dozvolimo ni formiranje ovog molitvenog centra, bez obzira na to što je šejh odustao od prvobitnog projekta - kaže za "Novosti" Ivan Stefanović, jedan od pokretača peticije. - Narod strahuje od mogućnosti da ovaj centar postane utočište za migrante. Naš strah utoliko je opravdaniji, jer je pre nekoliko godina jedna kasarna u Mladenovcu trebalo da bude azil za migrante. Niko od nas nema ništa protiv ispoljavanja islamske vere naših Roma, ali formiranje novog centra za molitve nećemo dozvoliti. Razumeli smo gospodina Nasera, ali ko će posle njega sprečiti da se minaret podigne i oglasi hodža?

Foto printskrin jutjub mladenovac uživo

Ivan Stefanović

Više od dve stotine ljudi, ipak se pred opštinom diglo na bunu: potpisivali su peticiju protiv novog (starog) molitvenog prostora za ovdašnje muslimane. Ali pod jačom lupom nemirenja našla se i ovdašnja opštinska vlast. Prikačeno joj je da su "potplaćeni i podmićeni", da u "srcu Šumadije otvaraju vrata džamiji, koju istorija ne pamti". Na udaru je, posebno, bio predsednik Vladan Glišić: "Tursku si kaldrmu vratio u naš grad, sad vraćaš i džamiju", uzvikivali su. Glišiću je prikačena i "odgovornost" vladajuće skupštinske većine "koja ga je ustoličila", kao i predsednik države, ničim izazvan.

Glišić je ostao nem. Da nije možda bi se sve ovo, u kući u kojoj je domaćin, dovelo u red. Mladenovac ne bi dobio predznak netolerantnosti. Netrpeljivosti. Grad, koji je ovih dana, ostao u senci nekih vremena u kojima je dočekivao reke prognanih sa vekovnih ognjišta. Bez obzira na veru i naciju.

Foto Privatna arhiva

MUFTIJIN ĐAK I SRPSKI ZET

DERVIŠKI učitelj šejh Muhamed Naser iz Libana je državljanin Srbije. Ovdašnji je student, potom magistar na Filološkom fakultetu u Beogradu i naš zet, a i đak beogradskog muftije Jusufspahića. Došao je u Srbiju uz pomoć prijatelja, srpskih studenata, na spasonosnu operaciju u VMA. Posrećilo mu se, kaže, da na jubilej osnivanja Pokreta nesvrstanih, ovde dobije i stipendiju Vlade Srbije.

ATMOSFERA SE ZAOŠTRAVA

"NOVOSTI" su se obratile predsedniku Opštine Mladenovac Vladanu Glišiću, ali odgovora tokom protekla dva dana nije bilo. U međuvremenu, za naš list, govorio je Slavko Darokić, čiji je brat od strica prodao šejhu Naseru plac i kuće na koje se naslanja Slavkov deo imovine.

- I meni je gospodin Naser ponudio otkup, smatrao sam da bi bilo dobro da zbrinem staru i bolesnu majku u neki stan. Ja jesam pristao, ali cene su od tada skočile - kaže Slavko i demantuje da pod pritiskom odustaje od prodaje.

Njegove komšije Romi, međutim, svedoče da Karađorđevom ulicom defiluju bajkeri, turiraju svoje mašine, a poručeno im je da će na kapiji novog islamskog centra da visi prase.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave