RUSKO-ITALIJANSKA STUDIJA: Sputnjik V efikasniji od Fajzera protiv omikrona

Tanjug

20. 01. 2022. u 19:17

REZULTATI male rusko-italijanske preliminarne studije pokazali su da nivoi antitela koja neutrališu omikron soj korona virusa kod ljudi vakcinisanih ruskom vakcinom Sputnjik V nisu toliko opali, kao kod onih koji su primili Fajzer vakcinu.

РУСКО-ИТАЛИЈАНСКА СТУДИЈА: Спутњик В ефикаснији од Фајзера против омикрона

Foto: Tanjug

Studiju su sproveli naučnici sa italijanskog Instituta Spalancani i moskovskog Instituta Gamaleja, koji je napravio vakcinu Sputnjik V, prenosi agencija Rojters.

Kako se navodi, u studiji je učestvovala 51 osoba vakcinisana Sputnjikom V i 17 vakcinisanih Fajzerom.

Istraživači su naveli da su uzorci nivoa antitela uzeti šest meseci nakon primanja druge doze vakcine i da su pokazali da su oni koji su primili dve doze Sputnjika V bili otporniji na omikron, nego osobe koje su vakcinisane Fajzerom.

-Danas je očigledno da je buster doza neophodna, navodi se u rezultatima ove preliminarne studije.

Rezultati ranije preliminarne studije Instituta Gamaleja pokazali su da je buster doza Sputnjika lajt efikasnija protiv omikron soja u odnosu na samo dve primljene doze iste vakcine.

Omikron soj korona virusa izazvao je povećanje broja slučajeva korona virusa u delovima zapadne Evrope i Sjedinjenim Američkim Državama, podseća britanska agencija.

BONUS VIDEO: "NOVOSTI" U CRVENOJ KOVID ZONI U BATAJNICI - Nevakcinisani su u smrtnoj opasnosti, oboleli pristižu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar