VIZIJA FJODORA DOSTOJEVSKOG: Predavanje istoričara Milovana Balabana na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

V.N.

30. 12. 2021. u 19:06

PREMA rečima Milovana Balabana, čini se da je roman Zli dusi delo kroz koje se najbolje oslikavaju vizije i verovanja Fjodora M. Dostojevskog. Bremenito multidisciplinarnim temama, aktuelno i posle 150 godina, ovo delo „kao da nam na dlanu prikazuje današnje društvo".

ВИЗИЈА ФЈОДОРА ДОСТОЈЕВСКОГ: Предавање историчара Милована Балабана на Jутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Radnja izgrađena oko ubistva studenta Ivanova koji je istupio iz družine 1869. godine, dakle, zasnovana na isečku iz realnosti, u najvećoj meri potvrđuje čuvenu izjavu Dostojevskog kako ne postoji ništa fantastičnije od stvarnosti. Zamišljen kao pamflet protiv liberalizma – koji, dajući ovoj problematici u Rusiji širok kontekst, objašnjava Balaban – roman Zli dusi „procenjen je i ocenjen kao brutalan, nasilan, pesimističan i bez nade".

Nada ipak postoji, i to ona najsnažnija, kakve nema u drugim delima ovog autora, a ona je iskazana kroz portret Stefana Trofimoviča Verhovenskog koji doživljava onaj krajnji preobražaj u stremljenju ka slobodi.

Za ovog junaka Balaban ističe da je najbliži nama i da je njegov životni put saobrazan našem, jer iako preko njega u roman „ulazi ambijent opsednutosti", Stefanova sloboda jeste ona hrišćanska vrlina kojoj bi trebalo težiti, a koja dolazi od velike snage, napora, odricanja i činjenja dobrog čak i onima koji to nisu zaslužili. On je nosilac one velike ideje koja će evoluirati do pravoslavne ideje, što je predstavljeno krajem čiju dirljivost Balaban potcrtava, budući da je reč o finalnom preobražaju „čoveka zaraženog besima".

Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Zli dusi – totalitarno društvo i velika ideja kod junaka Dostojevskog"  može se pogledati  na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)