PILATES VEŽBAMA OJAČAJTE MIŠIĆE: Ako imate probleme sa zglobovima, ovo su prave vežbe za vas

I. K.

18. 03. 2024. u 13:00

UKOLIKO vam ne odgovara fizička aktivnost koja previše opterećuje istrošene zglobove, onda je idealno da radite pilates vežbe sa velikom loptom.

ПИЛАТЕС ВЕЖБАМА ОЈАЧАЈТЕ МИШИЋЕ: Ако имате проблеме са зглобовима, ово су праве вежбе за вас

Foto Shutterstock

Ovaj vid rekreacija na vrlo efikasan način jača mišiće stomaka i leđa, a povoljno deluje i na mišiće celog tela.

Vežbe sa velikom pilates loptom mogu da se opišu kao lagana gimnastika koja jača i razgibava kičmeni stub, omogućava oblikovanje vitke siluete izvajanih mišića, dok na duže staze pruža održavanje forme, veoma efikasne u borbi protiv starenja.

Predložemo vam nekoliko vežbi kojima možete da ojačate komletnu muskulaturu.

Podizanje lopte

Stanite ispred velike pilates lopte. Iskoračite desnom nogom i spustite se dok butina ne bude paralelna sa podlogom, a rukama istovremeno podižete loptu tako da je u poziciji iznad glave. Nakon spuštanja, vraćate se u početni položaj i činite iskorak levom nogom. Kod ove vežbe cilj je istovremeno i jačanje mišića ruku. Vežbu ponoviti 10 puta i sve to u tri serije.

Rotacija trupa

Kao i u vežbi iskorak, iskoračite desnom nogom i spustite se dok butina ne bude paralelna sa podlogom, a rukama istovremeno podižite loptu pa rotirajte trup ulevo pritom vodeći računa da ruke budu ispravljene bez savijanja u laktovima. Nakon spuštanja, vraćate se u početni položaj i pravite iskorak levo nogom. Kod ove vežbe cilj je jačanje mišića leđa, stomaka i nogu. Vežbu ponovite 10 puta u tri serije.

Ravnoteža tela

Lezite stomakom na loptu oslanjajući se nožnim prstima na pod i čvrstim osloncem rukama u nivou ramenog pojasa dovedite telo u ravnotežu. Kada prstima dodirnete tlo počnite vežbu tako što podizanjem jedne noge pravite ravan pokret do ugla od 45 stepeni, pritom vodeći računa da se noga ne savija u kolenu. Ovaj pokret ponovite 30 puta, a zatim zamenite drugom nogom. Ova vežba aktivira mišiće zadnje lože i gluteusa i izvodi se u dve serije.

Jačanje stomaka

Iz sedećeg položaja oslonite potkolenice na loptu, a dlanovima se oslonite na podlogu. Ruke opružite i postavite u nivou ramenog pojasa. Gornji deo tela je fiksiran sa čvrstim osloncem na rukama, a noge savijajte i ispružajte kotrljajući loptu. Ova vežba uključuje mišiće celog tela, a najviše stomak, leđa i noge. Vežbu uradite 10 puta i sve ponovite u tri serije.

Zatezanje bokova

Lezite na stranu i oslonite se na loptu. Noge su opružene. Drugom, slobodnom rukom uspostavite ravnotežu tela. Polako podižete jednu nogu. Napravite što veći pokret bočno bez savijanja u kolenu i lagano vratite. Ovaj pokret ponovite 30 puta i nakon toga zamenite drugom nogom. Vežbu izvesti u dve serije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!