KORA VRBE DA UMINE BOL: Savet travara - prirodni analgetik i antiseptik, efikasna kod reume i problema sa zglobovima

I. K.

15. 03. 2024. u 16:05

ČAJ od kore vrbe, koja se sada skuplja, pre nego počne vegetacija, dobar je za preznojavanje usled povišene telesne temperature, kod prehlade i gripa, u slučaju glavobolje i migrene, a naročito je efikasan za ublažavanje reumatskih bolova.

КОРА ВРБЕ ДА УМИНЕ БОЛ: Савет травара - природни аналгетик и антисептик, ефикасна код реуме и проблема са зглобовима

Foto Shutterstock

Za spoljnu upotrebu, ispiranje čajem od kore vrbe preporučuje se za ubrzanje zarastanja rana.

Kora vrbe sadrži salicilna jedinjenja i zato se smatra prirodnim "aspirinom" i lekom koja se koristi protiv bolova. Protiv bolova i reume travari savetuju da se koristi u kombinaciji sa rastavićem, listom masline i koprive. Kada je u pitanju glavobolja, onda bi je trebalo kombinovati sa matičnjakom, hajdučkom travom i ruzmarinom.

Osim što je čaj od kore vrbe dobar za ispiranje i ubrzavanje zarastanja rana, on je dobar i u tretiranju kožnih oboljenja, naročito kada je koža vrlo suva i iritirana, kao kod ekcema.

Uz analgetsko i antiseptično dejstvo, čaj od kore vrbe ima i antiupalno dejstvo. Više medicinskih istraživanja je dokazalo da je ovaj čaj efikasan u slučaju burzitisa. Zapaljenje burze ili burzitis, do kojeg dolazi kada se upali zatvorena vrećica u zglobu ispunjena tečnošću, može da dovede do oticanja kolena, laktova i, generalno, svih zglobova.

Mešavina za reumu

ZA čaj protiv reume potrebno je po 50 grama rastavića,koprive, lista masline i vrbove kore. Sve biljke izmešati, pa punu kašiku ove mešavine preliti sa tri decilitra hladne vode. Kuvati do ključanja, da vri tri minuta, pa se ostavi da stoji 30 minuta. Onda može da se popije.

Čaj od kore vrbe se priprema tako što se kašičica vrbine kore u prahu prelije jednom šoljom prokuvane i ohlađene vode od oko 200 mililitara. Ostavite da odstoji 10 minuta, pa procedite i pijte tri puta dnevno, posle obroka.

BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!