KNEŽEVIĆ O REZOLUCIJI O SREBRENICI: Ako Crna Gora glasa za, potvrdila se za genocidan narod

Novosti online

12. 05. 2024. u 20:24

LIDER Demokratske narodne partije Milan Knežević izjavio je da Crna Gora ne sme da glasa za Rezoluciju o Srebrenici, ,ne samo zbog Srbije, Republike Srpske i srpskog naroda, već prvenstveno zbog same sebe.

КНЕЖЕВИЋ О РЕЗОЛУЦИЈИ О СРЕБРЕНИЦИ: Ако Црна Гора гласа за, потврдила се за геноцидан народ

DNP

- Istog trenutka kad pritisnemo "jes", potvrdili smo se za genocidan narod - istakao je Knežević u saopštenju za javnost.

Dodao je da je u posedu Rezolucije 819 Saveta bezbjednosti, koja je usvojena na 3.199 sjednici, 16. aprila 1993. godine.

- A u kojoj se SB poziva na Međunarodni sud pravde u Nagoji i privremenu meru da vlada Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora ) treba da odmah u skladu sa svojom obavezom iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida od 09. decembra 1946, preduzme sve mere koje su u njenoj moći da spreči vršenje zločina genocida. Upravo se predložena Rezolucija o Srebrenici poziva na Rezoluciju 819 SB iz aprila 1993. u kojoj se Srbiji i Crnoj Gori uvode privremene mere i obaveza sprečavanja genocida - saopštio je Knežević.

Ističe da je "notorna neistina da se najavljena Rezolucija ne odnosi na države i narode".

- Naprotiv, baš se odnosi na Srbiju i Crnu Goru. A to dalje znači, nakon izglasavanja ove Rezolucije, BiH može podneti tužbu protiv Srbije i Crne Gore, u bilo kom momentu, od trenutka izglasavanja do Sudnjeg dana. A to dalje znači da Crna Gora postaje država genocidne prošlosti, i još je za to glasala kao da glasa na Evroviziji. Ne postoji termin individualnog genocida, i svi ovi koji se ubiše da nam objasne kako se ne radi ni o jednom narodu, imaju samo jedan problem, neka mi objasne zašto je onda naziv Rezolucija o Srebrenici? Zato što se jasno konkretizuje mesto i događaj iz rata u kom su bili prisutni Srbi i Bošnjaci. Ne spominju se nijedan general ni vojnik imenom i prezimenom. Jer da su spomenuti, onda bi to bio zločin pojedinca. Ali pošto je namera da se zločin u Srebrenici predstavi kao genocid, onda nema individualizacije krivice na kojoj sve vreme insistiramo - kazao je Knežević.

Prema njegovim rečima Rezolucija 819 iz 1993. godine Srbiju i Crnu Goru "dovodi u kontekst genocida, a pozivajući se na nju, Nemačka i Ruanda predlažu Rezoluciju o Srebrenici".

- Zato amandmani Vlade Crne Gore liče na poslednju želju osuđenika na mučenje i smrt, u kojoj moli da mu prvo otkinu glavu, a tek onda ruke, umesto kako su planirali da prvo otkinu ruke, a onda glavu - rekao je Knežević, koji je uz saopštenje dostavio i Rezoluciju 819 SB "u kojoj se pominje Crna Gora i čestitao svim građanima dobijanje genocidnog statusa".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)