NASTAVNICIMA 10 ODSTO: Potpisane izmene granskog kolektivnog ugovora za prostevtare, povišica od 1. jula, od septembra i prevoz

I. D. S.

11. 05. 2024. u 10:59

POVEĆANjE plata prosvetarima i plaćanje 50 odsto putnih troškova, za one koji do posla putuju, ozvaničeno je. Sindikat prosvete potpisao je Granski kolektivni ugovor sa Ministarstvom prosvete nauke i inovacija, pa će plate biti uvećane za 10 odsto od 1. jula, dok će se troškovi puta isplaćivati od septembra.

НАСТАВНИЦИМА 10 ОДСТО: Потписане измене гранског колективног уговора за простевтаре, повишица од 1. јула, од септембра и превоз

MPNI

Predsednik Sindikata prosvete Radomir Božović nakon potpisaivanja GKU rekao je da je obrazovni sistem zreo za reformu, da se radi na digitalizaciji škola, kao i da bi valjalo promeniti i pravnu regulativu.

Iz ministarstva na čijem je čelu Anđela Jakšić Stojanović, saopštili su da, kako bi se dodatno unapredio status zaposlenih u prosveti, a u skladu sa dogovorom postignutim između Vlade i Sindikata, od 1. septembra ukupno uvećanje neto zarade u kumulativnom iznosu biće najmanje 17 odsto, uključujući i povećanje od 10 odsto u julu.

Kompromis

U UDRUŽENjU prosvetni putnici zadovoljni su postignutim dogovorom. Kako je kazao predsednik tog udruženja Mitar Magovčević, borba se isplatila.

- Ministarka je bila spremna da odobri i 70 odsto subvencija, meuđutim, kako se ispostavilo da je broj prosvetnih radnika koji putuju veći od 599 prvobitno prijavljenih, 50 odsto je bilo kompromisno rešenje - kazao je Magovčević.

- Izmene i dopune GKU podrazumevaju i obezbeđivanje finansijske podrške za sve zaposlene u prosveti koji putuju na posao van svog mesta prebivališta i to u iznosu do 50 odsto iznosa mesečne karte. Najznačajniji cilj ove Vlade je unapređenje kvaliteta obrazovnog procesa na svim nivoima, tako da ćemo u narednom periodu intenzivirati i aktivnosti koje se, između ostalog, odnose i na kontinuirani rad na unapređenju položaja prosvetnih radnika - poručili su iz ministarstva.

Kako je pojasnio Božović, kada je reč o troškovima puta, nisu obuhvaćeni oni prosvetari koji putuju do udaljenih sela i mesta u okviru jedne opštine.

- Iz Ministarstva su kazali da je ovo njihov maksimum, ali da će gledati da poboljašaju i taj segment - kazao je Božović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)