SAMO DUG U PLUSU: Od obnove nezavisnosti zaduženost Crne Gore uvećana više od tri milijarde

V.K.

30. 03. 2024. u 06:45

JAVNI dug Crne Gore je, za 18 godina, uvećan više od tri milijarde evra i sada se država nalazi u zoni visoke zaduženosti.

САМО ДУГ У ПЛУСУ: Од обнове независности задуженост Црне Горе увећана више од три милијарде

Alternativa CG

 Na kraju prošle godine ukupan javni dug iznosio je 4,12 milijardi evra, odnosno 60,24 odsto BDP. Javni dug je 2006. iznosio 32,6 odsto BDP, po čemu je država tada bila "nisko zadužena" sa 701 milionom evra.

- Uzimajući u obzir depozite Ministarstva finansija, uključujući i 38.477 unci zlata, a koji su, na kraju prošle godine, iznosili 152,41 miliona evra, neto javni dug Crne Gore, na kraju prošle godine, iznosioje 3,97 milijardi evra, odnosno 58,04 odsto BDP-a - ističe se u saopštenju Vlade, uz objašnjenje da se na kraju godine javni dug u apsolutnom iznosu povećao za 24,6 miliona evra, u odnosu na isti period 2022. - Povećanje duga je rezultat zaduživanja države sa jedne strane i redovne otplate i kursnih razlika nastalih prilikom iskazivanja stanja duga po različitom kursu, sa druge strane.

Na granici za članstvo u EU

EVROPSKA unija ne prima članice čiji je javni dug preko 60 odsto, mada se u nekim slučajevima nije strogo pridržavala tog pravila. Takođe, MMF je u svojim ranijim preporukama Crnoj Gori savetovao da se ne zadužuje za drugu fazu auto-puta ili drugu veću javnu investiciju dok se javni dug ne spusti ispod 60 odsto BDP-a.

Koordinator partije Alternativa Crna Gora i ekonomski analitičar Vesko Pejak kaže za "Novosti" da su enormna zaduživanja posledica izdržavanja ogromnog broja partijskih aktivista koji, kako ocenjuje, patriotizam izjednačavaju sa državnim poslom.

- Prošle tri godine povećali smo broj državnih službenika za najmanje 10.000. Priče oko navodne korupcije u državnoj administraciji istopile su se kad je "nova ekipa" došla i počela da radi to isto. Službenih automobila je još više, otpremnine su veće, neškolovanih na odgovornim mestima više, pa su i dugovi veći. Zaduživaćemo se sve dok bude načina da uzimamo novac. Kad budemo postigli limit, onda ćemo gledati kako mladi odlaze, a stranci se naseljavaju - kazao je Pejak. - U javni dug sigurno nisu uračunate socijale i pomoći, jer socijalna pomoć ne doseže ni do 120 evra. Problem je što veći deo duga pripada izdvajanjima za legalnu korupciju i mito, odnosno nameštene tendere, projekte i ulaganja koje koriste partijske strukture. Kada bi se kao dug računalo samo ono što je otišlo u realne projekte, taj dug ne bi bio veliki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu