OVO SU DOBITNICI NAGRADE GRADA BEOGRADA: U petak svečana dodela priznanja u Starom dvoru

S.V.

15. 04. 2024. u 15:00

PROGLAŠENjEM dobitnika Nagrade grada Beograda - despot Stefan Lazarević za rad i stvaralaštvo u nekoliko kategodija, zaslužnim pojedincima koji su svojim radom tokom prethodne godine izuzetno unapredili kulturni, naučni, privredni i sportski život u prestonici, počelo je obeležavanje "Dana Beograda", koji traju do 19.aprila.

ОВО СУ ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ ГРАДА БЕОГРАДА: У петак свечана додела признања у Старом двору

Foto: D. Balšić

Član Privremenog organa grada Beograda Nikola Nikodijević je na svečanoj sednici istakao da komisije nisu imale nimalo lak zadatak dok su odlučivale ko će ući u uži izbor i podsetio otkad se praznuju "Dani Beograda".

- Praznik je ustanovljen 2002. godine, zbog dva važna datuma. Prvi je 16. april 878. godine, kada je prvi put u pisanim dokumentima pomenuto ime Beograd. Drugi datum je 19. april 1867. godine, kada je izvršena simbolična predaja ključeva turskih vlasti knezu Mihailu i Beograd od tada ponovo postaje srpski grad. U spomen na ova dva izuzetno važna datuma za istoriju Beograda, Grad Beograd svake godine u aprilu organizuje kulturno- umetničku manifestaciju 'Dani Beograda' - rekao je Nikodijević.

Košarkaš Bogdan Bogdanović dobio je priznanje u oblasti sporta, za osvajanje srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u košarci koje se prošle godine održalo u Japanu, Indoneziji i Filipnima. Dobitnik nagrade Grada Beograda za 2023. za književnost i prevodno stvaralaštvo je Branko Anđić za delo "Na mapi utopije" u izdanju "Lagune". Priznanje za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo dobio je Darko Lungulov, za scenario i režiju filma "YU Grupa - Trenutak sna", a nagrada za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije pripala je Đorđu Aralici, za izložbu "The Image of the City", realizovanu u Galeriji Kuće legata.

Za muzičko i muzičko- scensko stvaralaštvo dobili su Vladimir Milošević, Una Stanić, Nemanja Stanković, koji čine klavirski trio "Corda" za koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Za društveno i humanističke nauke priznanje je dobila dr Irena Šentevska, za delo monografija "Raspevani Beograd: Urbani identitet i muzički video", dok je za prirodne i tehničke nauke nagrađen prof. dr Slobodan Vujić za naučno delo: Kvantitativni modelu za podršku odlučivanju i planiranje i projektovanje u rudarstvu".

U oblasti pronalazaštva, laureati su prof. dr Dušan Mujin, dr Milica Svetozarević Arsović, prof. dr Zorica Knežević-Jugović, dr Ana Dajić, dr Marina Mihajlović i dr Mića Jovanović.

Dodeljene su dve nagrade za medicinu - za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoja medicine tokom 2023. nagrade su pripale prof. dr Radica Stepanović Petrović, prof. dr Miroslav Savić, prof. dr Maja Tomić i prof. dr Aleksandra Novaković, za delo pod nazivom "Farmakologija". Priznanje za rad ili rezultate izuzetne vrednosti pojedinaca kojima je dao značajan doprinos i razvoj i unapređenje medicine dobio je prof. dr Pavle Gregorić. Za arhitekturu i urbanizam nagradu je dobio Dejan Miljković, za porodični stambeni objekat u ulici Čorlak Antina na Senjaku. Najbolji poljoprivrednik je Darko Zdjelar iz Ugrinovaca za porodično poljoprivredno gazdinstvo.

Nagradu za novinarstvo dobila je Kruna Una Mitrović, novinarka televizije Hepi. Za zaštitu životne sredine priznanje je dodeljeno članovima Udruženja Regionalni centar za mlade talente "Nikola Tesla"- Nikoli Srzentiću i Neveni Nekić, autorima priručnika za takmičenje "Nacionalna olimpijada održivog razvoja i zaštite životne sredine", dok je za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda nagrađen Dragan Marić. Specijalno priznanje za uzuzetan doprinos u realizaciju događaja od značaja za grad Beograd dobio je Jovan Maljoković za koncert "Na raskrnisnici svetova" u Velikoj sali Doma omladine Beograd.

U oblastima "pozorišno stvaralaštvo" i "herojsko delo" nije bilo predloženih kandidata, a nije dodeljena ni nagrada za oblast obrazovanja.

Priznanja će biti uručena na svečanosti u Starom dvoru u petak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave