PLANIRANA IZGRADNJA PEŠAČKOG KORIDORA IZMEĐU PARKA MANJEŽ I SLAVIJE: Pešice pored Narodne banke

Š.Marović

06. 03. 2024. u 16:03

IZMEĐU parka Manjež i Trga Slavija u planu je izgradnja pešačke promenade, a prvi koraci načinjeni su uredbom Vlade, koja je donela rešenje kojim se utvrđuje javni interes za eksproprijaciju zemljišta, koju će obaviti Grad. Širina koridora biće 16 metara i razdvojiće zgradu Narodne banke Srbije i komercijalno-stambene objekte koji se trenutno grade.

ПЛАНИРАНА ИЗГРАДЊА ПЕШАЧКОГ КОРИДОРА ИЗМЕЂУ ПАРКА МАЊЕЖ И СЛАВИЈЕ: Пешице поред Народне банке

Foto: Zoran Jovanovic

Planom detaljne regulacije bloka između Nemanjine ulice, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina ova promenada još je ranije uvršćena. Ispod budućeg šetališta nalaziće se podzemna trasa linije 2 metro sistema. Kako se u tom dokumentu navodi, pešački koridor je planiran kao atraktivna promenada sa drvoredom i protivpožarnom saobraćajnicom.

Ukupne širine 16 metara, ona treba da razdvoji objekat Narodne banke Srbije i komercijalno-stambene sadržaje u bloku. Sastojaće se od postojećeg protivpožarnog puta uz NBS u širini od pet metara i pešačkog platoa sa drvoredom u širini od 11 metara. Glavna svrha šetališta, koje treba da izlazi na ulice Svetozara Markovića i Kralja Milutina, jeste da poveže otvorene javne prostore, park Manjež i trg Slavija.

Inače, na ovoj lokaciji u toku je i izgradnja stambeno-komercijalnog objekta pod imenom Kings circle residences, čiji je investitor kompanija Maison Royal. Planirana je izgradnja više od 200 stanova u četiri lamele, sa pratećim spa centrom, dečjom igraonicom i velikim brojem podzemnih garaža.

 

I hotel se obnavlja

OSIM izgradnje stambenog kompleksa, na trgu Slavija uskoro bi mogli da počnu radovi na prostoru sadašnjeg hotela "Slavija". Njega je pre mesec dana kupio privatni investitor, koji planira rušenje i izgradnju modernog objekta na istoj lokaciji. Ipak, radovi će krenuti tek po dobijanju potrebnih dozvola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!