TRAŽE DVE LINIJE, KA MIRIJEVU I KONJARNIKU: U planu proširenje, ukidanje i uvođenje novih trasa ka gročanskim naseljima

J. DINČIĆ

23. 02. 2022. u 10:37

UKOLIKO predlozi opštine Grocka budu usvojeni, naselje Kaluđerica će sa dve nove linije biti povezano sa delom Mirijeva i Konjarnikom.

ТРАЖЕ ДВЕ ЛИНИЈЕ, КА МИРИЈЕВУ И КОЊАРНИКУ: У плану проширење, укидање и увођење нових траса ка грочанским насељима

Deo Smederevskog puta je često zakrčen vozilima, Foto Z. Jovanović

Plan je da novouspostavljena linija 319 saobraća od Mirijeva 2 do Kaluđerice. Dok bi trasa 316 povezala Kaluđericu sa Konjarnikom i Leštanima, i to kroz novoizgrađenu saobraćajnicu kojom je Grocka spojena sa Zvezdarom. Da bi se postojeće linije rasteretile, u planu je i uvođenje nove trase sa oznakom 300 od naselja Vinča do Miljakovca.

Autobusi sa oznakom 316 bi se okretali u Šumicama, pa bi preko dela naselja Klenak u Kaluđerici prolazili kroz centar ovog mesta, zatim pored groblja koje se gradi između Kaluđerice i Leštana, do centra Leštana. Mada nedavno pokrenuta peticija za produženje linije minibusa, koji saobraća kroz Kaluđericu do Mirijeva nije usvojena, nadležni ističu da bi nova linija 319 konačno spojila ova dva naselja. Ovo bi umnogome olakšalo i skratilo put svim putnicima ka naseljima na levoj obali Dunava.

- Minibus linija koja bi povezala takozvani potez 300 sa okretnicom u Mirijevu 4 nalazi se na vrhu prioriteta opštine kada govorimo o razvoju javnog linijskog prevoza putnika na teritoriji Grocke - objašnjavaju nadležni iz ove lokalne samouprave.

- Na zahtev gradskog Sekretarijata za javni prevoz u julu prošle godine opštinske službe dostavile su dokument koji se tiče razvoja javnog linijskog prevoza putnika, a predloženom trasama reaguje se na dugogodišnje zahteve i peticije građana duž Ulice Save Kovačevića u Kaluđerici i istovremeno se ostvaruje neophodna veza javnog prevoza duž Smederevskog puta sa naseljem Mirijevo.

Uvođenje novih linija uticalo bi na smanjenje gužvi duž Smederevskog puta, kao i u autobusima koji saobraćaju ka naseljima u Grockoj. Svakodnevna presedanja od okretnice u Ustaničkoj, dokle uglavnom saobraćaju vozila sa oznakom 300, jedan su od gorućih problema Gročana.

Takođe, prema napravljenom planu, problem bi bio rešen i u južnom delu Grocke. Uspostavljena bi bila linija 301, od Brestovika preko Grocke do manastira Rajinovac u Begaljici. Plan je i da Kamendol i Pudarci budu povezani autobusom sa oznakom 360, ali i da bude ukinuta linija 467 koja trenutno saobraća od Vrčina do Kamendola.

Brestovik, Umčari i Dražanj

PLANIRANO je i da autobusi sa oznakom 350 koja se kreće od Brestovika - Kamendola - Umčara - Živkovca do Dražnja ubuduće saobraća samo od Živkovca do Umčara. A da linija 362 koja ide od Grocke oreko Umčara do Mladenovca bude proširena i na Dražanj i Šepšin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna