OD SALATE I DODATKA KAFI, DO LEKA: Maslačak - čaj kod kamena u žuči i upala, sirup od cveta kod kašlja, a sok kod stomačnih tegoba
SADA je pravi trenutak da se obezbedite korenom i listom maslačka.
I jedan i drugi deo biljke dobri su za pripremanje čaja koji služi kao gorko sredstvo za podsticanje apetita i lučenja žuči. Osim toga, podstiče izlučivanje mokraće, olakšava pražnjenje creva, a koristi se i kod upale žučne kese, kamena u žuči, poremećaja varenja, mišićnog reumatizma i kao sastojak u preparatima za lečenje virusnog hepatitisa.
Osim za čaj, sveži listovi rozete mladog maslačka skupljeni u proleće pre cvetanja biljke koriste se za pripremanje salate, a pržen samleven koren maslačka kao zamena ili dodatak kafi.
Maslačak je u narodnoj medicini najpre korišćen za izbacivanje otrova i drugih štetnih materija jer je odličan diuretik. Međutim, ova korovska biljka ima brojna druga lekovita svojstva.
Osim što podstiče rad jetre, pankreasa i želuca, on pozitivno deluje na rad bubrega, snižava nivo lošeg holesterola, leči čireve, ekceme i druge kožne probleme.
Sirup od cveta
OD cveta maslačka pravi se sirup koji je vrlo delotvoran protiv kašlja, za čišćenje krvnih sudova i jačanje organizma. U dva litra vode prokuvajte dve šoljice cvetova maslačka, procedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna. Dobijenu smesu dva sata kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne dobije sirup. Uzimajte kašiku sirupa dva do tri puta dnevno.
Najlekovitiji i najdelotvorniji je sveže isceđen sok od maslačka. Preporučuje se za ublažavanje stomačnih problema i lečenje hemoroida. Da bi se napravio sok, samelju se koren i list tek ubrane biljke i zatim se procede. U čašu mleka sipajte dve kašičice soka, zasladite medom i pijte na prazan želudac.
Iako je lekovit, maslačak ima i ograničenja u upotrebi, jer kod pojedinih ljudi može da uzrokuje alergijske rekacije, a takođe može da dovede do interakcije sa lekovima, pa se onima koji su na nekoj medikamentnoj terapiji ne savetuje da ga uzimaju na svoju ruku.
Čaj od korena maslačka priprema se tako što se kašičica usitnjenog korena prelije sa 200 ml hladne vode, zagreje i pusti da ključa pet minuta i ostaviti da stoji 10 minuta, a zatim se procedi. Pije se tri puta dnevno po šolja, pre jela.
Za pripremu čaja od lista maslačka kašiku lista prelijte sa 200 ml ključale vode. Sud poklopite i ostavite da stoji 15 minuta. Procedite i pijte tri puta dnevno po šolju.
Preporučujemo
KAD MUČI ZAPUŠEN NOS: Ulje eukaliptusa da prodišete, evo kako da ga koristite (FOTO)
26. 02. 2024. u 13:00
Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost
Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.
10. 05. 2024. u 16:45
VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom
MESTO gde pustinjski pejzaži oživljavaju avanturistički duh, a Sredozemno more poziva na potpuno opuštanje.
13. 05. 2024. u 11:46
AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNjIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!
Spremite se za putovanje kroz tamni podzemni svet za koji do sada niste znali.
09. 05. 2024. u 11:33
Komentari (0)