AMERI SU ZAPANJENI: Ovo što je Nikola Jokić bez lopte uradio najboljem defanzivcu NBA lige - nisu mogli ni da sanjaju (VIDEO)

Novosti online

13. 05. 2024. u 19:53

Nikola Jokić je ponovo raspametio NBA javnost. Kako igra i šta sve radi na parketu, i ne čudi.

АМЕРИ СУ ЗАПАЊЕНИ: Ово што је Никола Јокић без лопте урадио најбољем дефанзивцу НБА лиге - нису могли ни да сањају (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Kako što su vas "Novosti" još tokom noći koja je za nama izvestile, Jokić je maestralno odigrao četvrti meč polufinala Zapadne konferencije, Minesota - Denver.

A tom prilikom uradio je nešto što statistika ne beleži, ali je i te kako bitno za razvoj događaja u ovoj seriji.

Naime, dok u napadu Nagetsa Jokić mora da vodi istinske bitke sa tri ozbiljna defanzivca kojima Timbervulfsu raspolažu (Rudi Gober - zvanično najbolji odbrambeni igrač lige, Karl-Entoni Tauns i Naz Rid), srpski centar, naravno, ima obaveze i na drugoj strani parketa.

I, iako su ga godinama mnogi u Americi "prozivali" da "ne zna da igra odbranu", to, naravno, uopšte nije slučaj.

Jokić je, inače, 13. u celoj NBA ligi (a prvi među centrima) po oduzetim loptama po meču (u proseku 1,4 po utakmici), ali njegova lukavstva su nemerljiva.

To je najbolje na svojoj koži osetio minule noći - Gober.

Dok je francuski centar gradio poziciju pod košem Denvera, gurajući svojim leđima Srbina, Nikola Jokić mu se u jednom trenutku izmaka i Gober je, ostavši bez očekivanog otpora, počeo da se tetura. Naravno, tako je izgubio ritam u kome se nalazio, napravio grešku u koracima - a cela situacija oduševila je mnoge u Americi:

Ovo "izvlačenje stolice", kako se u žargonu kaže kada se odbrambeni igrač izmakne dok napadač "leđnom tehnikom" pokušava da se približi košu - prilično je izbacilo iz takta francuskog gorostasa.

I, ne samo taj detalj.

Nemoćan pred razigranim srpskim asom, Gober je u jednom trenutku gurnuo drugu zvezdu Denvera, Džamala Mareja, pa šokiran što su sudije to videle (i, naravno, "svirale" mu faul), u besu počeo da gestikuliše kao da su arbitri potplaćeni. Kada je prethodni put nešto tako uradio, sankcionisan je sa 100.000 dolara...

Što se Jokića tiče, on je Goberu i ostatku "vukova" radio - ovo:

Nikola Jokić - statistika

Ove sezone, do plej-ofa, Jokić je prosečno postizao 26,4 poena, a imao i 12,4 skoka i devet asistencija po NBA utakmici.

U plej-ofu, Jokićeva statistika protiv Lejkersa je bila impresivna - 28,2 poena, 16,2 skoka, 10 asistencija, 1,2 "krađe" uz 59% uspešnosti šuta iz igre (a 33% kada se radi o trojkama) i 92% sa linije penala. 

U toku je serija sa Minesotom, u okviru polufinala Zapadne konferencije, a trenutni rezultat je 2-2 u seriji koja se igra dok neko ne pobedi četiri puta.

Kada opet igraju Nikola Jokić i Denver? Raspored utakmica:

Denver nagetsi i Minesota Timbervulvsi igraju po sledećem rasporedu (po našem, srednjoevropskom vremenu)

Utakmica broj 5 - u Denveru, u sredu, 15. maja, od 04.30;

Utakmica broj 6 - u Minesoti, u petak, 17. maja, u 2.30.

Ako bude potrebe, eventualna majstorica igrala bi se u nedelju, 19. maja (ili ponedeljak po našem vremenu, u zavisnosti od termina koji bude određen) u Denveru.

NBA liga, sezona 2023/2024 - termini, plej-of, Olimpijske igre...

Ligaški deo nadmetanja završen je u nedelju, 14. aprila 2024, kada su svi timovi odigrali po 82 utakmice. 

Nakon zavreštka plej-in turnira za timove od 7. do 10. mesta u obe konferencije, 20. aprila počela je zvanična faza plej-ofa.

Veliko finale je, kada se o prvom meču borbe za pehar radi, zakazano za 6. jun, a moguća majstorica igrala bi se 23. juna. NBA draft se održava 26. i 27. juna.

Samo mesec dana kasnije, 26. jula, u Parizu počinju 33. Letnje olimpijske igre, koje traju do 11. avgusta.

A ako vam se košarka sviđa, NBA kao njen sastavni deo, kao i sve što u njoj rade Nikola Jokić i Denver, ali i ne samo oni već i svi ostali srpski i drugi asovi, pratite ih na sportskim stranicama portala "Novosti". 

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)