UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

Novosti online

29. 04. 2024. u 21:07

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

УЕФА У ШОКУ: Русија се одлучује на радикалан потез?

Ilustracija

Pre godinu i po dana u ruskim medijima je mogla da se vidi ogromna količina vesti o tome kako Fudbalski savez Rusije razmišlja o napuštanju UEFA i prelasku u  Azijsku fudbalsku konfederaciju (AFC) i to jer ruski klubovi, a i reprezentacija Ruske Federacije, ne mogu da igraju na međunarodnoj sceni.

Dok su mnogima te glasine bile prilično neverovatne, jer su dosad samo dve države promenile "fudbalski kontinent" (pre više od deset godina to su učinili Kazahstan, koji se pridružio UEFA, te Australija, koja je napustila "Okeaniju" i "prešla" pod azijsku fudbalsku kapu), bilo je jasno da se "nešto ozbiljno iza brda valja" kada su tokom te kampanje hitno oglasili UEFA i FIFA, tvrdeći da "sankcije ostaju na snazi (samo) dok traju sukobi", pa su potom u evropskoj kući fudbala otišli i koji korak dalje.

Najpre je UEFA pozvala Ruse na svoj kongres, što se desilo prvi put otkako su počela ratna zbivanja u Ukrajini, odnosno, "Specijalna vojna operacija", kako Rusija to zove. Formirana je i, pri krovnoj evropskoj fudbalskoj organizaciji, radna grupa čiji je zadatak bio  da "trasira" povratak ruskog fudbala, kako reprezentacije, tako i klubova, u međunarodna takmičenja pod njenim okriljem.

Došlo se potom i do one čuvene odluke da ruski kadeti mogu na tzv. "U-17" prvenstvo Evrope, ali su se tome usprotivile neke zemlje, odnosno (i) njihovi fudbalski savezi, pa se od toga odustalo.

I, zato su sada Rusi rešili da "promene ploču".

Tako se bar čini kada se vidi poslednji intervju koji je predsednik tamošnjeg Fudbalskog saveza (RFS), Aleksandr Djukov, dao za TASS.

- Mi se nalazimo u dijalu. No, baš u ovom trenutku, pregovori su... "na pauzi". I mi i UEFA smo jedni druge upoznali sa sopstvenim pozicijama. Svi argumenti su izrečeni. UEFA je prošle godine donela rešenje da se dozvoljava mladim ruskim reprezentacijama da igraju na prvenstvima Evrope, ali to rešenje potom nije realizovano. Zato mislimo da je sada lopta na polovini terena koja pripada UEFA (ona je na potezu). Ako nađu tehničko rešenje za sledeći U-17 turnir, mi ćemo kakav-takav korak napred da učinimo na našem povratku na takmičenja pod okriljem UEFA. Ali, nama ostaje i mogućnost da zamenimo konfederaciju čiji smo članovi. Ta mogućnost svakako postoji - upozorio je time Djukov čelnike evropske kuće fudbala da se ne igraju više sa ruskim savezom, inače bi mogla da usledi - "selidba".

UEFA / Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

 

Naravno, za velike institucije fudbala, kakve su evropska i svetska krovna organizacija, bio bi veliki skandal da domaćin Mundijala koji je prethodio nedavno održanom u Kataru "promeni kontinent" nezadovoljan tretmanom. Sankcije kojima se ruski fudbal kažnjava zbog ruske politike su jedno, i svakako ne večne, ali trajni šamar koji bi UEFA, pa i FIFA dobili "selidbom" Rusa iz Evrope u Aziju je nešto sasvim drugo.

A taj istorijski transfer je od danas ponovo "moguć", iako je sve to početkom 2023. prekinuo baš prvi čovek RFS-a, Aleksandar Djukov, najavivši da se "do daljnjeg odlaže odluka o prebacivanju iz UEFA u AFC". Tada su čelnici ruskog Saveza jednoglasno doneli rešenje da se oformi radna grupa koja bi sa kolegama iz UEFA izgradila "stazu povratka" Rusije u međunarodna takmičenja, ali kako na toj stazi Rusa i dalje uopšte nema - i ne čudi ovaj radikalni potez: pretnja da će se stvarno napustiti evropska fudbalska porodica.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar