VATROGASCI NESEBIČNO POMAGALI UNESREĆENE U RAZORNOM ZEMLJOTRESU KOJI JE POGODIO TURSKU: Oteli tri života iz ruševina

Lj. PRERADOVIĆ

13. 01. 2024. u 09:17

SATKANI od plemenitosti i nesebičnosti, vatrogasci-spasioci MUP Srbije nisu mogli da ostanu imuni na strašne vesti o razornom zemljotresu koji je 6. februara 2023. pogodio istok Turske. Njih 45, bez preterivanja se može reći veličanstvenih i službeni pas Zigi, ubrzo su otputovali da pomognu unesrećenima.

ВАТРОГАСЦИ НЕСЕБИЧНО ПОМАГАЛИ УНЕСРЕЋЕНЕ У РАЗОРНОМ ЗЕМЉОТРЕСУ КОЈИ ЈЕ ПОГОДИО ТУРСКУ: Отели три живота из рушевина

Foto: Privatna arhiva

Danima su učestvovali u traganju za preživelima ali i telima nastradalih. Ispod ruševina, otrgli su tri života, među njima i sedamnaestogodišnju devojku. Bio je to zaista podvig, slike i kadrovi koji su obišli svet. Pronašli su i 23 nastradalih, a tela 14 njih uspeli su da izvuku.

Foto: Privatna arhiva

Ispod ruševina izvukli živu sedamnaestogodišnju devojku

- Zaista smo tamo, svih nas 45 iz Srbije, bili kao jedan. U takvim okolnostima i situaciji, to je vrlo važno. Razumeli smo se pogledima. Držali smo se jedni drugih i odmah je stvoreno prijateljstvo i poverenje - ponosno ističe Dragan Momirov, vatrogasac-spasilac, deo našeg tima iz Novog Sada, u kojem su još bili otac i sin Atila i Boris Varadi, rođena braća Pavle i Dragan Momirov, Dejan Ostojić, Lazar Stanojević, Nikola Dronjak i Mili Radojević, sa sada već penzionisanim psom Zigijem.

Foto: Privatna arhiva

Kratka pauza za ručak

Držeći se črvrsto jedni drugih, znajući da tako spasavaju i svoje živote, čim su kročili u grad Antakija u oblasti Hataj, najžešće pogođenom području, dok se tlo neprestano treslo, osam dana su prionuli na posao. Dočekali su ih vapaji i suze okupljenih preživelih meštana, na čijim se izmučenim licima, bez izgovorene reči, "čitala" molba da im ispod gomila betona i stakla pronađu najmilije.

Foto: Privatna arhiva

Tim vatrogasaca iz Novog Sada i pas "Zigi"

Hrabri srpski vatrogasci-spasioci su na terenu radili i danju i noću, uz tek koji sat sna pod šatorom, da se okrepe i povrate snagu.

VARADI BIO PODVIŽNIK 2000.

ATILA Varadi, iz tima 45 srpskih vatrogasaca-spasilaca koji su pomagali unesrećenima u Turskoj, bio je naš podvižnik 2000. On je sa kolegama Gojkom Rodićem i Svetozarom Gajićem, 6. aprila te godine spasao tri života, na 12. i 13. spratu solitera-buktinje, tokom stravičnog požara u Novosadskom otvorenom univerzitetu - "Radnički". Bilo je to na početku njegove karijere, a sada je, pred odlazak u penziju - u maju, ponovo potvrdio svoju odvažnost i među najplemenitijim je ljudima u Srbiji. 

- U gotovo danonoćnom traganju za preživelima, prioritet su nam bile stambene zgrade, jer u ranu zoru kad se zatreslo tursko tlo, ljudi su spavali, a poslovni objekti bili su zatvoreni - još su sveža sećanja na te dane Borisu Varadiju.

Nadovezujući se na sinovljevu priču Atila, prekaljeni vatrogasac-spasilac, ispričao nam je da su prvih dana radili u centru Antaira, koji je brojao oko 500.000 stanovnika.

Foto: Privatna arhiva

Pomoć detetu

- Na periferiji je sve izgledalo strašno. Nema kuća, ulice nestale, kolima se nije moglo proći - seća se Atila. - Svuda oko nas su se neprestano čule sirene Hitne pomoći ili kolega vatrogasaca-spasilaca. Jednostavno, susreli smo se sa apokalipsom. Ručno smo izbacivali šut, delove betona i u kantama odnosili da dođemo do tela, ulazili smo u dubinu i do 10 metara pod betonsku ploču. Užasavajuća je bila slika, na čoveka su pala četiri sprata...

CEO KAMP SNABDEVALI VODOM

DA se u odlasku u Tursku, za koju su se spremili za rekordnih pola sata, ništa nije prepuštalo slučaju, svedoči i podatak da su jedini u kampu imali vatrogasni kamion. Sve kolege vatrogasce-spasioce smeštene u kampu snabdevali su vodom. 

Dok su iz kampa išli na teren, naše spasioce su usput zaustavljali izbezumljeni ljudi, moleći ih da pretraže ruševine i pronađu njihove najmilije, komšije, prijatelje, nadajući se da su nekim čudom preživeli... 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)