U ZAGREBU SRBI VELIKA JABUKA RAZDORA: Pregovori o formiranju nove hrvatske vlade zapali u - ćorsokak

PREGOVORI o formiranju nove hrvatske vlade zapali su u ćorsokak, jer HDZ i Domovinski pokret ne mogu da se dogovore kakvu ulogu će imati SDSS i njihov lider Milorad Pupovac.

У ЗАГРЕБУ СРБИ ВЕЛИКА ЈАБУКА РАЗДОРА: Преговори о формирању нове хрватске владе запали у - ћорсокак

Foto: AP

Dok Domovinski pokret odbija saradnju sa Srbima, premijer Andrej Plenković, šef HDZ-a, insistira da Pupovčev SDSS podržava vladu, u njoj ili van nje. Lider Srba u Hrvatskoj kaže da neće dozvoliti ponižavanje SDSS, iako nije detaljnije razjasnio šta pod tim misli.

Dok Pupovac govori kako će se SDSS suprotstavljati podsticanju na nacionalnu i versku mržnju, kao i na političku, iz Domovinskog pokreta stižu izjave da treba da prestane finansiranje zagrebačkih "Novosti", uz najave čistki na HRT i Hini. Plenković po svaku cenu želi da sačuva manjine, ali bez Domovinskog pokreta HDZ ne može da ima većinu u Saboru, a i sa njima im nedostaje nekoliko ruku.

Da za nacionalne manjine, pa tako i Srbe, predstoje teški dani, potvrđuju i izveštaji pravobraniteljke koji ukazuju da su proteklih godina prednost pri zapošljavanju u javnoj upravi imali retki pripadnici manjina, iako im po ustavu to pripada. Od 47.000 zaposlenih u telima državne uprave i stručnim službama samo je 1.400 njih iz redova nacionalnih manjina. Srbi, koji sada čine 3,2 odsto stanovnika Hrvatske zastupljeni su samo sa 1,98 odsto.

Manjine

ZASADA poslanici manjina uveravaju da će ostati jedinstveni i da neće glas dati bez dogovora svih. Šta se, međutim, "kuva" u taboru manjina niko pouzdano ne zna, jer informacije stižu na kašičicu.

Prema izveštaju, srpski jezik i ćirilica i dalje su stigmatiziovani, a dvojezične table nisu postavljene u Borovu, Dvoru, Markušici, Plaškom, Vojniću i Trpinji. Pravobraniteljka konstatuje da prema pripadnicima srpske manjine vladaju mržnja i netrpeljivost. Sve to ukazuje da će teško biti postignut dogovor oko uloge SDSS u novoj hrvatskoj vlasti i da je teško zamisliti da će najveća srpska stranka podržavati vladu u kojoj sede ministri iz Domovinskog pokreta.

Plenković mora da pristane na kompromise koji ugrožavaju i njegovu karijeru. Ne želi da HDZ ide sa Domovinskim pokretom, ali je na to prisiljen ako želi da zadrži vlast. Svi drugi odbijaju saradnju sa HDZ-om. No, i opozicija je daleko od mogućnosti da sruši HDZ i formira novu vladu, pa nije isključena mogućnost da izbori budu ponovljeni. Na delu je i raspad pojedinih stranaka, kao što je Most.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PREVAZIŠLI SU SVE(T): Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima - rešila da kazni samu sebe