SOLARNI PANELI NA KROVU: Projekat "Zeleni Fakultet dramskih umetnosti"

B.B.

22. 04. 2024. u 14:23

FAKULTET dramskih umetnosti je, obeležavajući Dan planete Zemlje, najavio i projekat „Zeleni FDU", koji ima za cilj prelazak na ekološki održivije radne procedure. U sklopu proslave organizovana je panel diskusija " Zelene transformacije u obrazovanju" na kojem su pored predstavnika Ministarstva prosvete i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija učestvovali i predstavnici UNDP-a, kao i rektorka Univerziteta umetnosti prof dr Mirjana Nikolić, rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić i profesori sa ETF-a.

СОЛАРНИ ПАНЕЛИ НА КРОВУ: Пројекат Зелени Факултет драмских уметности

Foto: FDU

Prema rečima prof. dr Miloša Pavlovića, dekana FDU, na krovu zgrade fakulteta biće postavljeni solarni paneli kojima će ustanova trošiti struju koju proizvede i koja dolazi iz zelenog izvora. Takođe, planirano je i otvaranje zelene punionice za napajanje baterija prenosne audio i video opreme i mobilnih studija.

- Jasno je da ćemo ovim značajno smanjiti štetne emisije sopstvenog rada, ali i uticati na lokalno - a posebno ekspanzivno rastuće biznis okruženje, te ih inspirisati na slične korake - rekao je Pavlović. - Pored ovoga ulazimo u dugoročni strateški proces adaptacije sopstvenog načina rada i organizacione kulture, orijentisan ka eko-zakoretu FDU-a kao ustanove obrazovanja i kulture, ali i ekološkom osvešćivanju svakog pojedinca koji čini FDU zajednicu.

Projekat „Zeleni FDU" sprovodi Fakultet dramskih umetnosti, uz finansijsku podršku Evropske unije. Ovaj projekat je deo šire inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji", koju, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije. U realizaciji projekta učestvuju i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i Grad Beograd i Gradska opština Novi Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije