VAŽNI RAZGOVORI I POTPISIVANJE BROJNIH SPORAZUMA O SARADNJI: Održan Prvi forum kulturne razmene Kine i Srbije

Novosti online

29. 04. 2024. u 17:18

NA INSTITUTU za pojas i put u Beogradu održan je Prvi forum kulturne razmene Kine i Srbije u organizaciji Prestoničkog pedagoškog univerziteta, Instituta globalne i regionalne studije i Instituta za pojas i put. Konferenciju je u svojstvu mentora podržala Kancelarija za informisanje Državnog saveta Narodne Republike Kine.

ВАЖНИ РАЗГОВОРИ И ПОТПИСИВАЊЕ БРОЈНИХ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ: Одржан Први форум културне размене Кине и Србије

Foto: Novosti

U inspirativnoj i dubokoj akademskoj raspravi učestvovali su predstavnici institucija organizatora, ali i direktor Instituta za azijske studije sa Fakulteta političkih nauka prof. dr Dragana Mitrović, Miljko Živoinović, sin proslavljenog srpskog glumca, izuzetno poznatog u NR Kini, Bate Živojinovića. Skup je otvorio savetnik za kulturu u Ambasadi Narodne Republike Kine u Srbiji Tang Dašeng, nakon koga se prisutnima obratio i pomoćnik generalnog sekretara Vlade Republike Srbije zadužen za međunarodnu razvojnu saradnju, Danijel Nikolić. U toku Foruma potpisan je sporazum o saradnji između Univerziteta u Novom Sadu koga je predstavljao prof. dr Nikola Jorgovanović, prorektor i Prestoničkog pedagoškog univerziteta koga je predstavljao potpredsednik Ma Ligeng koji je izjavio da se prijateljstvo Srbije i Kine ovakvim događajima jača i institucionalizuje.

Direktor Instituta za pojas i put, prof. dr Bojan Lalić je sa direktorom Instituta za globalne i regionalne studije Liang Džanjunom potpisao sporazum o saradnji, navodeći da je se saradnja sa Kinom, ali i sa drugim zemljama obuhvaćenim Inicijativom pojas i put odvija velikom brzinom i to u ambijentu kreiranja zajedničke vizije budućnosti.   

Doprinos diskusiji dao je Danijel Nikolić podsećajući na veliki broj susreta na najvišem nivou predsednika država i vlada Republike Srbije i Narodne Republike Kine u poslednjoj deceniji, što ukazuje na izrazito prosperitetne odnose dve zemlje.

Izuzetno plodna diskusija vođena je oko tema kulturnog nasleđa Kineske civilizacije, kao najstarije kontinualne civilizacije i elemenata nasleđa rimskog carstva na prostorima Srbije. Takođe, tokom Foruma učesnici su dali osvrt na Inicijativu pojas i put koja sada ulazi u drugu deceniju, kao i na buduću posetu predsednika Si Đinpinga Republici Srbiji.

Zajednički zaključak Foruma je da kulturno nasleđe, kao i kulturna razmena zbližavaju narode i predstavljaju osnovu za svaki drugi oblik saradnje, privredni, akademski i konačno politički.

Veoma je značajan momenat u kome se Forum održava s obzirom na previranja u svetskoj političkoj areni, a posebno u kontekstu situacije u kojoj se nalazi Republika Srbija u Ujedinjenim nacijama i multilateralnim odnosima istoka i zapada.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima