ZADARSKA KRISTALNA NOĆ: Linta - Prošle 33 godine, a niko nije odgovarao

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 05. 2024. u 17:35

PREDSEDNIK Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je danas da su se navršile 33 godine od "Zadarske kristalne noći", odnosno planskog etničkog čišćenja Srba iz Zadra i okoline za koje niko nije kažnjen i koje, kako je rekao, nikada ne smemo zaboraviti.

ЗАДАРСКА КРИСТАЛНА НОЋ: Линта - Прошле 33 године, а нико није одговарао

Foto Privatna arhiva

Linta je istakao da je 2. maja 1991. godine više od 2.000 hrvatskih ekstremista krenulo u pohod na Srbe i srpsku imovinu po uzoru na nacističku Nemačku, kao i u uništavanje jevrejske imovine u po bela dana, saopštio je Savez Srba iz regiona.

-Rušilačka horda je bila naoružana pištoljima, palicama, motkama, šipkama i kamenjem, pevajući ustaške pesme i uzvikujući ustaške parole. Među njima je bio i jedan broj uniformisanih policijaca koji su upotrebili veliku količinu eksploziva. Srbi u Zadru i okolini su nedeljama ranije dobijali pretnje na ulicama, putem telefona i slanjem pisama na kućne adrese. Opštepoznata je činjenica da su mesecima ranije lokalni odbori Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) sačinjavani spiskove srpskih kuća i ostalih objekata koje treba porušiti, navodi se u saopštenju.

Linta je dodao da je tokom 2. i 3. maja 1991. godine u Zadru i okolini uništeno oko 200 objekata u vlasništvu Srba i Srbije - kuće, vikendice, privatni lokali i lokali društvenih firmi iz Srbije.

-Danima posle ovog događaja policija i hrvatske paravojne formacije izvodili su Srbe iz njihovih stanova i hapsili ih po ulicama i odvodili u ciglanu pored Nina i na druga mesta gde su zverski mučeni, a mnogi su likvidirani. Ubijanje Srba i miniranje srpskih kuća i privrednih objekata su nastavljeni tokom i leta i jeseni 1991. godine i u kasnijem periodu, istakao je Linta.

Linta podseća da su u periodu od 1991. do 1993. godine u Zadru ubijena najmanje 34 Srba, od čega 15 civila, a ostatak pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA), kao i da je sa područja Zadra proterano više od 10 hiljada Srba, dok je prema podacima gradske Komisije za popis srušenih kuća minirano oko 470 srpskih kuća i drugih objekata.

Linta je istakao da za plansko etničko čišćenje Srba u Zadru i okolini niko nije odgovarao.

-To je jedan od mnogih dokaza da hrvatsko pravosuđe nije profesionalno i nepristrasno već je u funkciji hrvatske državne politike. S druge strane, srpsko Tužilaštvo za ratne zločine još uvek nije pokrenulo istragu, a kamoli podiglo optužnice za mučenja, ubistva i progon Srba u Zadru i sistematsko uništavanje njihove imovine, zaključuje se u saopštenju.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)