PRIPREME ZA OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE MASAKRA U RIBNIKARU: Komemorativni dan označava početak višeslojnog procesa memorijalizacije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 05. 2024. u 18:52

RADNA grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, održala je danas sedmu sednicu na kojoj su razgovarali o programu pod nazivom „Buđenje“.

ПРИПРЕМЕ ЗА ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ МАСАКРА У РИБНИКАРУ:  Комеморативни дан означава почетак вишеслојног процеса меморијализације

Istog dana ubijeno je devetoro njenih učenika, Foto N. Skenderija

Ovim programom će sutra, 3. maja 2024. godine biti obeležena prva godišnjica i komemoracija za žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu. Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra utvrdio je program obeležavanja koji je prihvatila Radna grupa, a koji će se sutra početi u 8.40 časova u Ulici kralja Milutina 10, kada će  porodice ubijenih, rođaci i prijatelji položiti cveće i zapaliti sveće.  

Radna grupa sa Multidiscipninarnim timom u kojoj su i roditelji ubijene dece, apeluje na sve organizovane grupe građana i organizacije koje žele da odaju poštu i polože cveće da to učine posle 10 časova i 30  minuta.

Građani će moći da polože cveće, zapale sveće  i upišu se u Knjige sećanja.

Sutra u 8.41 kao i 4. maja 2024. godine u 22.32, mediji u Srbiji će prekidom programa obeležiti  godišnjicu tragedija – tako što  će zatamniti ekrane i prekinuti emitovanje televizijskog i radijskog programa u trajanju od jednog minuta sa tekstom : „ 3. i 4. maj 2023. Pamtimo.“

Komemorativni dan označava početak višeslojnog procesa memorijalizacije. Čine ga prostorno-likovna instalacija koja omogućava dostojanstveno odavanje pošte žrtvama na mestu zločina.

Prostorno-likovna instalacija u Ulici kralja Milutina 10, ostaće u javnom prostoru kao simbol zajedničkog sećanja do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.    

Tog dana, biće održan i Forum u Tašmajdanskom parku, kod spomenika Desanki Maksimović, od 9 do 19 časova,  koji je poziv građanima na zajedničko kritičko promišljanje uzroka i posledica masovnog ubistva.

Poslednji segment celokupnog događaja  „Buđenje“ počeće u 20 časova u Studentskom kulturnom centru, a muzičko-scenski program, u direktnom prenosu emitovaće Radio televizija Srbije, dok ostale zainteresovane televizije mogu preuzeti signal za prenos programa, kako bi se građani udružili u zajedničkom sećanju i tugovanju i poslali poruke empatije i solidarnosti.

Za sve građane kojima bude neophodna savedodavna psihološka podrška, Institut za mentalno zdravlje, u petak i subotu od 10 do 14 časova pružaće psihološku podršku  u Centru za mlade u Resavskoj ulici broj 22.  Takođe, Institut za mentalno zdravlje je na raspolaganju građanima od nedelje, 5. maja  i kao i svakog narednog dana od 8 do 20 časova.

Viktimološko društvo Srbije otvorilo je telefonsku liniju -  065 548 64 21 i svi građani kojima je potrebna podrška mogu se javiti od od 8 do 20 časova.   

Molimo medije da poštuju Protokol za medije koji je dostavio Multidisciplinarni tim.          

Ministarstvo prosvete pozvalo je sve osnovne i srednje škole u Srbiji da organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, čiji je cilj odavanje poštovanja žrtvama, podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove