KO JE BILA FELICE BAUER: Magdalena Placova promoviše svoj roman "Život posle Kafke", o verenici slavnog pisca

V.C.S.

16. 05. 2024. u 11:28

KNjIGA "Život posle Kafke" češke spisateljice Magdalene Placove predstavlja Kafkinu verenicu Felice Bauer i njen život posle raskida veze sa poznatim piscem.

КО ЈЕ БИЛА ФЕЛИЦЕ БАУЕР: Магдалена Плацова промовише свој роман Живот после Кафке, о вереници славног писца

V.C.S.

Ko je bila Felice Bauer, žena koju su generacije Kafkinih čitalaca poznavale pretežno kao "ljubiteljku mesnih jela, teškog nameštaja i preciznih satova"? Knjiga o ženi, koju su literarni istoričari do sada ignorisali, dobila je u Češkoj brojna priznanja književnih kritičara i 2023. godine je bila nominovana za prestižnu nagradu Magnesia litera.

Autorka, koja je mnogo godina boravila u zemljama bivše Jugoslavije sa tadašnjim partnerom, filmskim montažerom Andrijom Zafranovićem, odselila se posle u Ameriku. Tu se nudi paralela koja povezuje nju i Felice Bauer, koja se takođe, bežeći od nacizma, iz Evrope odselila sa porodicom u SAD.

Placova je uspela u Njujorku da razgovara sa Feliceinim sinom Henrijem, kao i njenom unukom Leom i praunukom Džoelom. U početku je razmatrala mogućnost da napiše pozorišnu predstavu, ali se na kraju ipak odlučila za knjigu.

Profimedia

Kafka sa Felice Bauer

Ipak, cilj autorke nije istorijski portret, već obuhvatanje životnih okolnosti i mogućnosti emigranata nakon gubitka doma i bliskih odnosa, nakon razbijanja sveta, čije ruševine je svako od njih odneo u nekoliko kofera.

Izdavači knjige na srpskom jeziku su "Treći Trg" i "Srebrno drvo", a prevodilac je Tihana Hamović. Promocija će se održati u sklopu festivala "K. Kafka, sada", danas, od 18 časova, u Kulturnom Centru Beograda. Na tribini će govoriti autorka i prevoditeljka, a moderator tribine biće Katarina Pantović, književna kritičarka, teoretičarka i pesnikinja.

Festival "K. Kafka sada" zajedno organizuju Češki centar Beograd, Gete-Institut Beograd, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Kulturni centar Beograda i mreža EUNIC u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)