PRESUDA SUDIJI MEDIĆU NARUČENA: Punomoćnik porodice Đorđe Dozet o odluci osječkog suda

S. J. M.

16. 05. 2024. u 15:03

Advokat Đorđe Dozet, punomoćnik porodice Medić i član tima odbrane bivšeg sudije Vojnog suda u Beogradu Vojislava Medića, kaže za "Novosti" da je osuđujuća presuda Županijskog suda u Osijeku unapred planirana ili naručena i da svakako nije ni pravedna, ni pravična.

ПРЕСУДА СУДИЈИ МЕДИЋУ НАРУЧЕНА: Пуномоћник породице Ђорђе Дозет о одлуци осјечког суда

Foto: Printscreen/RTS

Osječki sud osudio je juče prvostepeno bivšeg sudiju Vojnog suda u Beogradu Vojislava Medića (67) na 14 godina zatvora za navodne ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima iz Vukovara u periodu otkada je JNA zauzela taj grad, pa do sredine avgusta 1992. godine kada su oni razmenjeni.

- Nakon što je završen dokazni postupak i sud odbio sve dokaze odbrane, koji potvrđuju alibi i zamenu identiteta Vojislava Medića, znali smo da može da bude ili oslobođen i da su ti dokazi odbijeni, jer je i bez njih jasno da on nije taj čovek, koji je počinio to krivično delo ili da sud namerno odbija te dokaze svestan da će osuđujuća presuda biti ukinuta posle žalbe - kaže Dozet. - Na osnovu dokaza izvedenih na suđenju ne postoji realan pravnik koji će reći da je on počinio taj zločin.

Medić je u pritvoru već skoro dve godine otkako je uhapšen 6. juna 2022. godine na graničnom prelazu Tovarnik i posle ovakve odluke suda on mu je produžen. On je inače rodom iz Donjeg Lapca u Lici gde ima porodičnu kuću u koju je često odlazio nakon što ju je sa braćom i sestrom obnovio 2006. godine i ima i hrvatsko državljanstvo. Uhapšen je na granici kada je sa sinom krenuo da zameni pasoš koji mu je bio istekao.

Srpski vojni sudija u penziji optužen je za ratni zločin nad 21 hrvatskim zarobljenikom od novembra 1991. do avgusta 1992. godine, koje je navodno ispitivao dok su bili držani u Sremskoj Mitrovici i Stajićevu. Okrivljeni Medić je više puta tokom suđenja rekao da nikada nije učestvovao u mučenju hrvatskih vojnika, da nikada nije bio na tim mestima, da je sve vreme u tom periodu radio u sudu u Beogradu i da se sudi pogrešnoj osobi.

Bio je optužen i za zločine nad sedam zarobljenika u Nišu i oni su, kao i ovi iz Stajićeva i Sremske Mitrovice, govorili da ih je on tukao, ali je tužilaštvo na kraju odustalo od Niša, jer su procenili da to baš nikako nije održivo. 

Hrvatskom sudu predato je mnoštvo dokumenata koji potvrđuju da sudija Medić nije bio na mestima gde su držani zarobljenici i koji pobijaju navode iz optužnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POMRAČENJE UMA RUSKOG TENISERA: Rolan Garos ovakvo divljanje ne pamti (FOTO/VIDEO)