MINISTARKA URUČILA UGOVORE Đedović Handanović: Država pomaže Novosađanima i građanima da energetski saniraju svoja domaćinstva (FOTO)

Novosti online

16. 05. 2024. u 16:41

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, uručila je danas u Novom Sadu ugovore gradonačelniku Novog Sada i lokalnim samoupravama koje su dobile sredstva u ovogodišnjem programu energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, u kojem je za subvencije domaćinstvima država obezbedila oko dve milijardi dinara, deset odsto više u odnosu na prošlu godinu.

МИНИСТАРКА УРУЧИЛА УГОВОРЕ Ђедовић Хандановић: Држава помаже Новосађанима и грађанима да енергетски санирају своја домаћинства (ФОТО)

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

- Program energetske sanacije domaćinstava je projekat koji je, možda i više od drugih projekata, direktno usmeren ka građanima i tiče se svakog stanovnika naše zemlje. Na ovogodišnjem javnom pozivu još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština, među kojima su prvi put i opštine sa Kosova i Metohije, Gnjilane i Kosovska Mitrovica, moći će da dobiju subvencije za energetsku efikasnost. Građani će u ovom opštinama moći da zamene stolariju, fasadu, izolaciju, neefikasne kotlove, postave solarne panele i kolektore, uz subvencije koje idu od 50 do 65 odsto vrednosti investicije. Takođe, prvi put raspisujemo posebne javne pozive za energetski ugrožene kupce, koji će u 44 lokalne samouprave moći da dobiju subvencije do 90 odsto vrednosti ulaganja - rekla je ministarka i dodala će se prvi javni pozivi za građane raspisati za nekoliko nedelja.

Dodala je da se posebno vodilo računa da niko ne bude izostavljen iz projekta, ni manje razvijene opštine, niti građani sa nižim prihodima, sa posebnim akcentom na opštine koje imaju veći stepen zagađenja vazduha.

 - Od 137 lokalnih samouprava na ovom javnom pozivu, 16 opština pripada grupi devastiranih, dok su 32 opštine prepoznate po visokoj zagađenosti, što znači da će građani u ovim opštinama imati mogućnost da uz bespovratna sredstva države utiču i na smanjenje emisije štetnih gasova u svojim mestima, ali što je najvažnije da smanje svoje račune - rekla je ministarka.

Ona je podsetila da su realizovanim merama kroz prošlogodišnji javni poziv ostvarene uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, a da se smanjenje emisija ugljen-dioksida može uporediti sa gasovima koje emituje 28.000 automobila. 

Đedović Handanović je ukazala da parola „misli globalno, deluj lokalno“ u ovom projektu dobija svoj puni smisao. 

- U prethodne tri godine, više od 30.000 domaćinstava iskoristilo je podršku države da zamene vrata i prozore, poprave fasadu koja je dotrajala, da zamene kotao čistijim energentom ili postave solarni panel i počnu sami da proizvode zelenu energiju. Sve ove mere čine državu otpornijom, ali doprinose i procesu energetske tranzicije - rekla je Đedović Handanović. 

Gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić, istakao je da Novi Sad već četiri godine učestvuje u programu sa Ministarstvom rudarstva i energetike, kroz koji je do sada izdvojeno 130 miliona dinara za subvencije koje je iskoristilo više od 830 građana.

- To je najdirektniji način da služimo našim građanima i da im budemo najbolji servis. Država stoji uz građane a naša je obaveza da obezbedimo dovoljno sredstava kako bismo obezbedili veću energetsku efikasnost u svakom domu - rekao je on i dodao da će grad nastaviti uspešnu saradnju sa ministarstvom i u energetskoj sanaciji javnih objekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)